Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Οργή Ερντογάν: Η Άγκυρα επιχειρεί νέο σκηνικό κρίσης

Με ακύρωση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής απειλεί την Ελλάδα η Τουρκία, μετά την ιστορική απόφαση της απόφασης του Άρειου Πάγου για μη έκδοση των  οκτώ τούρκων στρατιωτικών...


Η Άκγυρα ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους με πολλούς να εκφράζουν ανησυχία για στήσιμο ενός...
νέου σκηνικού κρίσης και μάλιστα παραμονές επετείου των Ιμίων.
Δίνοντας νέα διάσταση στο ζήτημα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να λάβει δέσμη μέτρων, ανάμεσά τους και την κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να στέλνει στην Τουρκία οικονομικούς μετανάστες που έχουν ταξιδέψει μέσω τουρκικού εδάφους.
Το μήνυμα αυτό έρχεται ως συνέχεια στην χθεσινή προειδοποίηση του τουρκικού ΥΠΕΞ πως θα αναθεωρήσει συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό τη σκιά της απόφασης του Άρειου Πάγου, την οποία και χαρακτήρισε παράνομη. Μάλιστα η απόφαση του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου ερμηνεύτηκε ως  «πολιτική» με το βαρύ χαρακτηρισμό ότι η Αθήνα πως προστατεύει πραξικοπηματίες.


Το πρώτο του σχόλιο για την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία έκανε σήμερα (27.01.2017) το βράδυ ο Πάνος Καμμένος.

"Σε μία δημοκρατική, σε μία ευρωπαϊκή χώρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και της εκτελεστικής εξουσίας και της κοινοβουλευτικής. Άρα λοιπόν, η δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, με οποιαδήποτε πολιτική βούληση μπορεί να έχει η κοινοβουλευτική εξουσία. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία.

Δυστυχώς θεωρεί η Τουρκία ότι η δικαστική εξουσία εδώ είναι όπως και στην Τουρκία, δηλαδή καθοδηγείται και είναι ευθύνη πολιτικής απόφασης. Νομίζω ότι οι δικαστές που αποφάσισαν ομόφωνα από τον Άρειο Πάγο, αποφάσισαν με γνώμονα το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τι κατάληξη είχαν συνάδελφοι των στρατιωτικών οι οποίοι ζήτησαν από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της ΕΕ προστασία από την Τουρκία. Θέλω να σας πω ότι από το ΝΑΤΟ πάνω από 400 αξιωματικοί από την Τουρκία, έχουν ζητήσει άσυλο”.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις Τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι η συμφωνία για το προσφυγικό που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία απειλεί να σπάσει την συμφωνία με την Ελλάδα, ωστόσο θα δεχθεί τις ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ σήμερα το πρωί σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ζεύγος μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, εισήλθε στο  FIR Αθηνών στις 11: 05 βόρεια της Μυτιλήνης. Τα δυο F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια εμπλοκή ενώ μαχητικά της ΠΑ, απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν  σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά πάγια τακτική.
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά, χωρίς όμως να εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία στην παρούσα φάση για την τουρκική δραστηριότητα αν και πάντα "διατηρείται εγρήγορση" όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου