Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνη εξέλιξη - Τους μάντρωσαν όλους στην πενταμερή - Αποχώρησε η Θεοχάρους

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης...

Στο τραπέζι μαζί με Αναστασιάδη και Ακιντζί οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία)

Κυπριακό Live – Η πιο μεγάλη ώρα! Άρχισε η κρίσιμη διάσκεψη

Όπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Mustafa Akinci, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για...
την Κύπρο Espen Barth Eide και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Akinci.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Εν αναμονή ο έλληνας πρωθυπουργός
Με την προοπτική της μετάβασης στη Γενεύη τελεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς αποσυνδέει την παρουσία του από αντίστοιχη παρουσία του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διεμήνυαν  ότι εάν οι διαπραγματεύσεις των κ. Αναστασιάδη και Akinci διαμορφώνουν συνθήκες συνολικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη».
Εφόσον διαφανούν πιθανότητες επιτυχίας ο κ. Τσίπρας θα παραστεί, καθώς και η Τουρκία θα εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Binali Yildirim.
Στη χθεσινή συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Juncker», υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως  κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης», σύμφωνα με ην κυβερνητική ανακοίνωση.
Το ανωτέρω υπονοεί και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και την κατάργηση των εγγυήσεων – κάτι που βέβαια θα είναι τεράστια ποιοτική αλλαγή στην τουρκική πολιτική, εάν γίνει αποδεκτό.

Ενδεχόμενο να μεταβεί στη Γενεύη ο τούρκος πρωθυπουργός
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Omer Celik. Με αυτά τα λόγια ο κ. Celik καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από τη Γενεύη η Ελένη Θεοχάρους
Την αποχώρησή της από τη Γενεύη, σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης" της Κύπρου, η κα Θεοχάρους ανέφερε πως δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης, προσθέτοντας ότι η δική μας πλευρά προχωρεί σε αυτή χωρίς να έχει λυθεί το κεφάλαιο το εδαφικού και του περιουσιακού. Σημείωσε ακόμη, ότι η ο χάρτης της τ/κ πλευράς δεν πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που τέθηκαν.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής, καθώς από αυτή απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο επίκεντρο του ελληνοκυπριακού Τύπου η διάσκεψη
Η σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι υποβολή χθες χαρτών για το εδαφικό κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού ελληνοκυπριακού Tύπου.
«Η Χαραυγή» γράφει για διάσκεψη «ορόσημο», η οποία θα έχει «καυτή ατζέντα». Επίσης, αναφέρει: «Χάρτης με επιστροφή 91.000 υπό ελλληνοκυπριακή διοίκηση. Μία συν τρεις συγκλίσεις στη διακυβέρνηση».
«Η Αλήθεια» κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» και σημειώνει ότι ξεκινά σήμερα η «πολυμερής διάσκεψη» για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Προστίθεται ότι υπάρχει προβληματισμός από τη νέα διαρροή για τις θέσεις μας στο εδαφικό. 
Σε άλλα θέματα γράφει: «Juncker: Πάω στη Γενεύη για να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» και αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι «πιο κοντά στη διζωνική διοικοινοτική ομοσπονδία οι Τουρκουκύπριοι. Ενιαίο κράτος θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά δέχονται και ομοσπονδία». 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Προ των πυλών το τελικό deal. Έπεσαν οι χάρτες ,σήμερα η ασφάλεια και έπεται συνέχεια». Επίσης, γράφει: « Τουρκοκυπριακός χάρτης: 29.2 %, χωρίς Μόρφου, και επιστροφή 65.000 προσφύγων. Ελληνοκυπρακός χάρτης: 28.2%, με Μόρφου, Καρπασία, Κυθρέα και Αμμόχωστο».
«Η Σημερινή» έχει τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, Σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση».
«Ο Φιλελεύθερς»: «Χάρτης 29,2% χωρίς Μόρφου- Δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση Akinci και κατέθεσε γραπτώς παρατηρήσεις».
Η αγγλόφωνη Cyprus Mail αναφέρεται στη κατάθεση χαρτών στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και την «ιστορική» διάσκεψη της Γενεύης η οποία αρχίζει σήμερα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου