Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ωμή παρέμβαση των Τιράνων στην ΠΓΔΜ

Άμεση απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ, σε μια ακόμη εκδήλωση του αλβανικού αλυτρωτισμού, επιχειρεί η αλβανική κυβέρνηση, καθώς ο Έντι Ράμα επιχειρεί να χειραγωγήσει τις πολιτικές εξελίξεις μέσω των αλβανικών κομμάτων από τα οποία εξαρτάται και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια...

Ωμή παρέμβαση των Τιράνων στην ΠΓΔΜ

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος DUI  Αλί Αχμετι μέχρι τώρα κυβερνητικός εταίρος του Ν. Γκρούεφσκι, μετέβη στα Τίρανα για συνομιλίες με τον Ε. Ράμα και διαμόρφωσαν κείμενο το οποίο περιλαμβάνει όλο το...
πλαίσιο των διεκδικήσεων της αλβανικής μειονότητας που θα τεθεί ως όρος από όλα τα αλβανικά κόμματα προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκρότηση κυβέρνησης. Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των δυο νέων αλβανικών κομμάτων, του BESA και της Συμμαχίας για τους Αλβανούς

Ο Αλί Αχμετι δεν παραδέχθηκε ότι το κείμενο αυτό αποτελεί, «πλαίσιο κόκκινων γραμμών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά, αποτυπώνει τις αρχές και τις πραγματικές ανάγκες των Αλβανών στην «Μακεδονία».

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν μόλις δοθεί η εντολή από τον πρόεδρο Ιβανοφ, στον Ν. Γκρούεφσκι που το κόμμα του VMRO-DPMNE πήρε την πρώτη θέση με προβάδισμα όμως μόνο μιας έδρας. Ο Ν. Γκρουέφσκι μπορεί να εξασφαλίσει οριακά την πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης με τις 10 έδρες του DUI, αλλά ο Αλί Αχμετι είδε το κόμμα του να χάνει την μισή κοινοβουλευτική δύναμη του αποτέλεσμα κυρίως της συγκυβέρνησης με το κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αλβανικό κείμενο περιλαμβάνει τα γλωσσικά δικαιώματα (διδασκαλία και επίσημη χρήση αλβανικής γλώσσας), την οικονομική ισοτιμία, τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, την επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων με μέλη της αλβανικής μειονότητας, την ενσωμάτωση στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και αρκετά ακόμη θέματα.

Μετά από το Κόσοβο, είναι προφανής η προσπάθεια των Τιράνων να επιβληθούν και να χειραγωγήσουν πολιτικά την αλβανική οντότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς έτσι ενισχύεται ο Αλβανικός παράγοντας και χωρίς να παραγνωρίζονται οι εσωτερικές διενέξεις και διαφορές, δίνεται η εντύπωση ότι όλα καθοδηγούνται από έναν ενιαίο εθνικό κέντρο που βρίσκεται φυσικά στα Τίρανα.
Οι εξελίξεις στα Σκόπια αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  το αντιπολιτευόμενο SDSM, προεκλογικά τήρησε πολύ πιο φιλοαλβανική στάση και μετά τις εκλογές χρειάζεται το DUI και ένα ακόμη από τα μικρότερα αλβανικά κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση αφήνοντας στην αντιπολίτευση τον Ν. Γκρούεφσκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει να ενοχοποιήσει εκ των προτέρων μια τέτοια συνεργασία, εκτοξεύοντας απειλές και κατηγορίες για «προδοσία» και για υποταγή στις απαιτήσεις των Αλβανών για ομοσπονδοποίηση  της χώρας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες της πόλωσης μεταξύ των δυο μεγάλων σλάβικων κομμάτων και της αμηχανίας των αλβανικών κομμάτων που είδαν την δύναμη τους να μειώνεται  και τους Αλβανούς ψηφοφόρους να στρέφονται κυρίως στο SDSM, η συνεννόηση και η επίτευξη συμβιβασμών φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η πολιτική αβεβαιότητα στα Σκόπια κάθε άλλο πάρα ξεπεράστηκε και οι προοπτικές που υπάρχουν είναι είτε η συγκρότηση μιας εύθραυστης και ευάλωτης κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε η  προσφυγή σε νέες εκλογές…

Και φυσικά σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει κλίμα συνεννόησης για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εντός ενός αμοιβαία αποδεκτού πλαισίου και ενός εντίμου συμβιβασμού. Αντιθέτως το θέμα της ονομασίας μπορεί να μετατραπεί σε «εργαλείο» της αλβανικής πλευράς για την άσκηση πίεσης τόσο προς την σλαβική πλειοψηφία στα Σκόπια όσο και προς την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου