Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Θα στείλουμε τους 8 στο σφαγείο του Ερντογάν;

Το «Κυλώνειον Άγος», ο μεγάλος λοιμός των Αθηναίων, είναι η θεία τιμωρία που μας προσφέρει η μυθολογία, ως αποτέλεσμα της παραβίασης εκ μέρους των Αθηναίων, της ιερότητας που θα έπρεπε να έχουν ως ικέτες, οι οπαδοί του «πραξικοπηματία» Κύλωνα...

Θα στείλουμε τους 8 στο σφαγείο του Ερντογάν;

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Η ιερότητα του ικέτη  είναι ηθικός κανόνας παμπάλαιος, χάνεται στην αυγή του χρόνου, στις αρχέγονες κοινότητες των ανθρώπων και τις σχέσεις που όρισαν με τους θεούς τους.  
Χθες ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην Ευρωβουλή, Guy Verhofstadt, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με...
αφορμή την σημερινή εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Καθότι μη νομικοί, επισυνάπτουμε δάνεια επιχειρηματολογία στην οποία συγκλίνουν νομικοί κύκλοι, διαφορετικών πολιτικών θέσεων: Αυτή κρίνει ότι «η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας. Αυτή ορίζει μεταξύ άλλων, ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές».

Είναι επίσης χαρακτηριστική  η ανακοίνωση που εξέδωσαν  κατά της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα εξέδωσαν 25 Έλληνες πολίτες που είχαν εκδιωχθεί από τη Χούντα: «Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγγυάται την ανθρώπινη μεταχείριση και τη δίκαιη δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο. Κρίνοντες εξ ιδίων τα αλλότρια όλες κι όλοι εμείς που διωχθήκαμε στη διάρκεια της χούντας στην Ελλάδα, ζητάμε για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους από την ελληνική δικαιοσύνη κι από την ελληνική κυβέρνηση, να μην ενδώσουν στο αίτημα έκδοσης της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρουν.

Ωστόσο ανεξαρτήτως της απόφασης του δικαστηρίου, έπεται η υπογραφή του  αρμόδιου υπουργού,  για να αποφασίσει την έκδοση, οπότε το θέμα εναπόκειται στην ευθυκρισία της κυβέρνησης, τα δείγματα της οποίας ήταν αρνητικά στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας φέρεται  αρχικά να ενέδωσε στο αίτημα Ερντογάν, στην μεταξύ τους συνομιλία, για παράδοση των τούρκων στρατιωτών που έφτασαν ως ικέτες στη χώρα μας.

Δεν γνωρίζουμε αν το έκανε στο πλαίσιο της νεότευκτης «φιλίας» του με τον τούρκο Τσάρο, αν οφείλεται στην εντύπωση ότι αυτοί είναι πραξικοπηματίες, άρα εν δυνάμει επιβουλείς  της δημοκρατίας,  και εξ ορισμού δεν δικαιούνται ασύλου, ή απλώς  (το πιο πιθανό), ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά στη ζωή του, ήρθε σε  επαφή με έννοιες, όπως αυτή της ικεσίας, και βρέθηκε απροετοίμαστος και αμήχανος.
Διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν  ότι 3.000 δικαστές έχουν συλληφθεί, εφημερίδες κλείνουν, δημοσιογράφοι φυλακίζονται, στρατιωτικοί αποπέμπονται, πολίτες, έστω και καθ΄ υποψίαν αντίπαλοι του ηγέτη, φυλακίζονται.

Η θηριωδία του Ερντογάν σαρώνει την Τουρκία, δημιουργεί ένα σκηνικό τρόμου,  έχοντας μετατρέψει την χώρα σε ένα απέραντο κολαστήριο. Διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC έχουν αποτυπώσει σκηνές  βασανιστηρίων και εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, όπου αναβιώνουν σκηνές από το «εξπρές του Μεσονυκτίου». Βασανιστήρια, στραγγαλισμοί και βιασμοί, συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης, ενώ δημιουργούνται νέες φυλακές για να χωρέσουν τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Με μια παλινδρόμηση στα νομικά και πολιτικά ήθη άλλων εποχών ο Ερντογάν απειλεί να επαναφέρει την θανατική ποινή, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, μετά από αλλαγή το συντάγματος.
Σε αυτή την Τουρκία- σφαγείο απειλούνται να εκδοθούν οι 8 στρατιωτικοί. Θα διαπράξουμε το ανοσιούργημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου