Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ: Γεωπολιτική - επιχειρησιακή προσέγγιση με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία???

Μπορεί η Ρωσία να έχει γίνει το μήλο της έριδος στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με τους πρώτους να παρουσιάζουν τους μέλη της ομάδας Τραμπ ως τους "αμαρτωλούς" επειδή συνομιλούσαν με ρώσους αξιωματούχους, αλλά τα στρατιωτικά τους επιτελεία φαίνεται πως κινούνται σε άλλη κατεύθυνση δημιουργώντας την εντύπωση πως προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης στον γεωπολιτικό τομέα...Κι ένα τέτοιο σημείο στον παγκόσμιο χάρτη είναι αναμφίβολα, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας, στον οποίο έχουν εμπλακεί ιδιαίτερα δυναμικά η...
Ρωσία, η Τουρκία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων στην Αττάλεια της Τουρκίας, αποτελεί μια σαφή ένδειξη αυτή της σύγκλισης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απαρχή μιας σύγκλισης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, αλλά και μια ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει διαταραχθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο, ιδιαίτερα όταν η Άγκυρα απαγόρευσε στους αμερικανούς να κάνουν χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ, από τη οποία εφορμούσαν τα αμερικανικά αεροσκάφη για να πλήξουν στόχους του ISIS στο Ιράκ και την Συρία.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η σταθερότητα στις δύο αυτές χώρες, είναι άλλωστε και τα θέματα της τριμερούς συνάντησης των αρχηγών των γενικών επιτελείων των τριών χωρών, του αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, του ρώσου Βαλέρι Γκεράσιμοφ και του τούρκου Χουλουζί Ακάρ, χωρίς να είναι γνωστό αν θα συζητηθούν εκτός ατζέντας και άλλα ζητήματα.

Ωστόσο η τριμερής αυτή συνάντηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνέχεια της προσέγγισης που άρχισε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στον τομέα αυτό στις 16 Φεβρουαρίου, όταν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν είχαν συναντηθεί ο ρώσος επιτελάρχης Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αμερικανός ομόλογος του Τζόζεφ Ντάνφορντ. Η συνάντηση του Μπακού ήταν και η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μετά τον Ιανουάριο του 2014, όταν μετά την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Μόσχα είχαν παγώσει με απόφαση της τότε αμερικανικής κυβέρνησης, παρότι η πρώτη προσέγγιση μεταξύ των δύο επιτελείων έγινε με την μορφή τηλεδιάσκεψης τον φθινόπωρο του 2015, με σκοπό να συζητηθούν μέτρα πρόληψης εμπλοκής μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Συρία.

Φαίνεται όμως πως η προσέγγιση αυτή μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, άρχιζε ήδη να υλοποιείται, με την μορφή συνεργασίας σε κατώτερα στρατιωτικό επίπεδο. Oπως γράφουν οι Times "ρώσοι και αμερικανοί στρατιωτικοί πραγματοποιούν περιπολίες στα περίχωρα της συριακής πόλης Μανμπίζ και αυτή είναι η πιο στενή συνεργασία Μόσχα και Ουάσιγκτον στο πεδία των μαχών από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου".

Η βρετανική εφημερίδα εννοεί σαφώς την ιστορική συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο του 1945 σοβιετικοί και αμερικανοί στρατιωτικοί στις όχθες του ποταμού Έλβα. Σήμερα βέβαια, όπως γράφει η εφημερίδα, προς το παρόν αποφεύγουν τις μεταξύ τους επαφές, αν και βρίσκονται σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Και οι δύο πραγματοποιούν περιπολίες στα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, επιχειρώντας να εμποδίσουν τις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. "Θεωρητικά (σ.σ. ρώσοι και αμερικανοί) αποτελούν την νεκρή ζώνη μεταξύ των αντιμαχόμενων μεταξύ τους κούρδων και των μαχητών που υποστηρίζει η Τουρκία" γράφουν οι Times, επισημαίνοντας ότι όμως στην πράξη επίσης επιδεικνύουν την νέα γεωπολιτική τους προσέγγιση, η οποία αναδεικνύεται μεταξύ των δύο πλευρών επί προεδρίας Τραμπ".


Οι Τούρκοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό της πόλης Αλ Μπαμπ και το άλλο πιο δυτικά στην πόλη Μανμπιτζ.
Στην Μανμπιτζ οι τουρκικές δυνάμεις πολύ θα επιθυμούσαν να επιτεθούν και να διώξουν από τα δυτικά του Ευφράτη τις κουρδικές δυνάμεις τις οποίες θεωρούν “τρομοκρατικές”. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν καθώς οι Κούρδοι έχουν στο πλευρό τους τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους και αμερικανικά οχήματα. Το μήνυμα στην Άγκυρα ήταν σαφές. ΗΠΑ και Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθούν επέμβαση της Τουρκίας στο σημείο εκείνο. Αντίθετα φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τις Κουρδικές δυνάμεις στα ανατολικά και τις δυνάμεις του Άσαντ στα Δυτικά για να φτιάξουν ένα “φράγμα” στον τουρκικό στρατό στα όρια της πόλης Αλ Μπαμπ. 
Το μήνυμα μάλιστα φαίνεται ότι το έλαβε η Άγκυρα καθώς ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιριμ είπε πως δεν υπάρχει λόγος επιχείρησης στην Μανμπιτζ εάν δεν υπάρχει συναίνεση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.Η Τουρκία δέχθηκε δηλαδή να πατήσει φρένο στην επιχείρηση ενώ δεν θα συμμετάσχει όπως όλα δείχνουν ούτε σε επιχειρήσεις για την κατάληψη της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος. Εκεί φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία φαίνεται να προτιμούν τη συμμετοχή αξιόμαχων κουρδικών δυνάμεων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η επιχείρηση της Τουρκίας να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας”, όπως την αποκαλεί, με στόχο τη διάσπαση των κουρδικών δυνάμεων φαίνεται να εκφυλίζεται ή να περιορίζεται στην περιοχή βόρεια της πόλης Αλ Μπαμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου