Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το Πακιστάν άρχισε να κατασκευάζει ένα φράχτη στα σύνορά του με το Αφγανιστάν

Ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με το Αφγανιστάν χτίζει το Πακιστάν, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στο έδαφός του ενόπλων από τη γειτονική χώρα, μια κίνηση που είναι πιθανό να οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών...
Το συνοριακό πέρασμα στο Τσαμάν
Το Πακιστάν κατηγορεί τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, που έχουν τις βάσεις τους σε αφγανικό έδαφος, για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός του που...
παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, ενώ έχει καλέσει την Καμπούλ να καταστρέψει «τα καταφύγια» των ενόπλων.
Επικαλούμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ισλαμαμπάντ έκλεισε προσωρινά αυτόν το μήνα τα κύρια περάσματά του κατά μήκος της γραμμής Ντουράντ στη μεθόριό του με το Αφγανιστάν, σύνορα τα οποία ορίστηκαν το 1893 και δεν αναγνωρίζονται από την Καμπούλ.
Ο στρατηγός Κάμαρ Τζάβεντ Μπάζουα δήλωσε ότι η κατασκευή του φράχτη θα ξεκινήσει από τις «υψηλού κινδύνου περιοχές» Μπάζαουρ και Μοχμάντ στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Περιοχές των Φυλών, που συνορεύουν με τις ανατολικές επαρχίες Ναγκαρχάρ και Κουνάρ του Αφγανιστάν.
«Επιπλέον μέσα τεχνικής παρακολούθησης τοποθετούνται επίσης κατά μήκος των συνόρων, πλέον της τακτικής εναέριας παρακολούθησης», αναφέρει ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Προς το παρόν οι αφγανικές αρχές δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.
Το 2007 ο πακιστανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι αναγείρει φράχτη και τοποθετεί νάρκες σε μήκος 35 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στις Περιοχές των Φυλών, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο των ενόπλων στο έδαφός του.
Οι προσπάθειες αυτές του Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει μια πιο μόνιμη παρουσία στα αμφιλεγόμενα σύνορα έχουν προκαλέσει την οργή της Καμπούλ. Πέρυσι, η απόπειρα του Πακιστάν να δημιουργήσει ένα τείχος στο μεθοριακό πέρασμα Τόρκαμ κατέληξε με μικροσυγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου