Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η Αυστρία ματαίωσε συναυλίες των "Γκρίζων Λύκων" στο Ινσμπρουκ και στο Χένντορφ


Ο δήμος του΄Ινσμπρουκ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, κατήγγειλε σήμερα την συμφωνία ενοικίασης του Ολυμπιακού Κέντρου Αθλητισμού και Εκδηλώσεων, στο οποίο θα πραγματοποιούνταν το Σαββατοκύριακο συναυλίες Τούρκων μουσικών, λόγω του “κομματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης και των καλλιτεχνών της”...

FILE PHOTO: Turkish Prime Minister Binali Yildirim (R) with Devlet Bahceli (L), leader of the oppositional Nationalist Movement Party (MHP), during a joint news conference following their meeting in Ankara, Turkey, 01 December 2016. The two leaders meet to discuss the draft constitutional amendment, including an executive presidential system and they announced that they agreed on the new presidential system on 01 December 2016, local media reported. EPA, TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Επίσης ο δήμος του Χένντορφ στην περιοχή Φλάχγκαου του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ προέβη σήμερα σε ακύρωση της ενοικίασης των αιθουσών εκδηλώσεων για συναυλία την ερχόμενη Κυριακή, λόγω βάσιμων υποψιών ότι... θα χρησιμοποιούνταν από Τούρκους “φασίστες” για προπαγανδιστικούς σκοπούς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τη ματαίωση της εκδήλωσης στο ΄Ινσμπρουκ χαιρέτισε απόψε ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει τονίσει προ πολλού ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά του τουρκικού προεκλογικού αγώνα στο Τιρόλο και πως οι μουσικοί που επρόκειτο να εμφανιστούν στη συναυλία προέρχονται από το τουρκικό εθνικιστικό και ακροδεξιό στρατόπεδο.

Ως διοργανωτής της συναυλίας στο Χένντορφ εμφανιζόταν η “Avusturya Türk Federasyon”, η ομοσπονδία των θεωρούμενων από τις αυστριακές αρχές ως “εξτρεμιστικών και φασιστικών” τουρκικών οργανώσεων των “Γκρίζων λύκων” στην Αυστρία. Αρχικά η αίθουσα είχε ενοικιαστεί για μία ιδιωτική γιορτή, για μία “τουρκική ανοιξιάτικη γιορτή” και ο εμφανιζόμενος επίσημα ως διοργανωτής είχε αντικρούσει υποψίες για οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στη διάρκεια της διαβεβαιώνοντας πως η συναυλία δεν σχετίζεται με το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του Αυστριακού ειδικού σε θέματα εξτρεμισμού Τόμας Ράμερσντορφερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), οι μουσικοί που επρόκειτο να εμφανιστούν στη συναυλία την Κυριακή είναι γνωστοί εκπρόσωποι του τουρκικού “εθνικιστικού-ακροδεξιού φολκλόρ” και από το κοινό μπορεί να αναμένονται τα ανάλογα συνθήματα, ενώ από παρόμοιες εκδηλώσεις, στο παρελθόν, υπάρχει η πείρα πως πρόκειται για μαζικές πολιτικές διαδηλώσεις, με σημαίες, ομιλίες και ομαδικά συνθήματα.
Σε έγγραφό του, ο δήμαρχος του Χένντορφ Ρούπερτ ΄Εντερ, προβαίνει στην άμεση καταγγελία της συμφωνίας ενοικίασης της αίθουσας, διότι, όπως επισημαίνει, ο ενοικιαστής της θα την χρησιμοποιούσε για άλλους σκοπούς από εκείνους που αναφέρονται στη συμφωνία, ενώ και η παραχώρησή της σε τρίτους παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.

Οι ματαιωθείσες συναυλίες των Γκρίζων Λύκων εντάσσονται στις προθέσεις Τούρκων πολιτικών να εμφανιστούν σε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία – με πιθανολογούμενη μάλιστα ακόμη και του ίδιου του Τούρκου προέδρου — για υποστήριξη του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων Βιέννης και ΄Αγκυρας.
Την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος της κωμόπολης Χέρμπραντς στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, είχε απαγορεύσει προεκλογική συγκέντρωση που προγραμματιζόταν εκεί και η οποία είχε δηλωθεί αρχικά ως παρουσίαση βιβλίου, με ομιλητή τον πρώην υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας και μέλος του κόμματος AKP, Τανέρ Γιλντίζ.

Νωρίτερα, ο τοπικός κυβερνήτης του Φόραλμπεργκ Μάρκους Βάλνερ είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα επιτρέψει έναν τουρκικό προεκλογικό αγώνα στο κρατίδιό του, σημειώνοντας ότι “απολύτως σίγουρα δεν χρειαζόμαστε προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στο Φόραλμπεργκ” και πως “είναι απαράδεκτο να δημιουργείται απροκάλυπτα κλίμα στο εξωτερικό για ένα τελείως αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα”.
Σημειώνεται πως πολύ πριν υπάρξουν ανάλογες τοποθετήσεις στη γειτονική Γερμανία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει ήδη , πριν σχεδόν τρεις εβδομάδες, σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν “ανεπιθύμητη”.

“Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος κορυφαίος πολιτικός, αλλά απορρίπτουμε σαφώς τη μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση”, είχε επισημάνει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Σαφώς κατά της εμφάνισης Ερντογάν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία και στη Γερμανία είχε τοποθετηθεί και ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στις πρόσφατες συνομιλίες του στο Βερολίνο με τον Γερμανό, απερχόμενο, ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Austria 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου