Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τέλος του φλερτ Μόσχα- Άγκυρα;

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, τη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία...

Fin de l’entente entre Moscou et Ankara ?

Σε μια επίσημη δήλωση, που μεταδόθηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι...
δεν αναγνωρίζει την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε βάση του δημοψηφίσματος που έγινε στις 16 Μαρτίου 2014. Και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η δήλωση της τουρκικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστεί ένας λογικός μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης για τη κρίση της Κριμαίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τότε, να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κριμαία και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκομογγόλων Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι είναι μεταξύ των «κύριων συντελεστών της χερσονήσου» σύμφωνα με την Τουρκία.

Μια τέτοια στάση φαίνεται να αποδείξει τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις Μόσχας / Άγκυρας, η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της επίλυσης της κρίσης στη Συρία.

Αυτή η νέα εχθρική στάση της Τουρκίας εξηγείται από την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων της Συρίας που μάχονται  στην Ιεράπολη της Συρίας, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας που δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Κούρδους ενώπιον της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν στη συνέχεια συμφωνήσει να παραδώσουν στο συριακό στρατό τον έλεγχο της Ιεράπολης, γεγονός που δεν άρεσε σε μια Τουρκία που θεωρεί τον εαυτό της κηδεμόνας ή ακόμη ιδιοκτήτρια αυτής της συριακής πόλης με κουρδικό πληθυσμό.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου