Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Νέα κλιμάκωση από Ερντογάν: "Μαζεύεστε γύρω από τον Πάπα - Στοχοποιείτε το Ισλάμ"

Νέο ξέσπασμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Την Παρασκευή οι "27" είχαν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό...



"Τι δουλειά έχετε να μαζευτείτε γύρω από τον Πάπα;" διερωτήθηκε την Κυριακή ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών. "Το Βατικανό δεν...
είναι κράτος – μέλος της ΕΕ" πρόσθεσε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

"Δεν κάνετε μέλος της ΕΕ την Τουρκία επειδή είναι μια ισλαμική χώρα..." ισχυρίστηκε ακόμη, χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες "σταυροφόρους". 
Ας σημειωθεί ότι προ δέκα ημερών ο τούρκος πρόεδρος είχε κάνει πάλι λόγο για "σταυροφορία", επικρίνοντας με δριμύτητα την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντίλα στην εργασία τους.

"Τι γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ" σχολίασε ο Ερντογάν, αποκρύπτοντας ότι η απόφαση αφορούσε όλα τα πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα όπως τον σταυρό και το εβραϊκό κιπά. 

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε οτι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορεί την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι χρησιμοποιεί "ναζιστικές μεθόδους" σε βάρος των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω την ενσωμάτωσή τους.

"Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο" επισήμανε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. "Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια" τόνισε ο Σόιμπλε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε σήμερα σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη:

"Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται".
"Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα" είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι που διαμένουν στη Γερμανία μπορούν από αύριο να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ας σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε την Κυριακή το πρωί πως δεν μπορεί να συνεχίζει να εφαρμόζεται ως έχει η συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών για το προσφυγικό και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της. 

Ο Καϊνάκ πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες - κυρίως Αφγανούς - που αναμένεται να περάσουν στην Τουρκία από το Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνολικά 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γείτονα που θα θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, ΧΟΥΡΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου