Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Ο Παυλόπουλος δεν ξέρει το διεθνές δίκαιο - Επιμένει για τα αποστρατικοποιημένα νησιά

Για άλλη μια φορα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί και απαντάει στις δηλώσεις του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα...

«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων» αναφέρει η...
ανακοίνωση. 

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο.

Η Άγκυρα αναφέρει πως « είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ανακοίνωση συνεχίζει με αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει πως «η Eλλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας και τονίζει πως « η Ελλάδα κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όμως όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις , τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα»

Διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Τουρκία, απηύθυνε από την Κάλυμνο την Τρίτη όπου ήταν για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ειδικότερα στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε 
"Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


1 σχόλιο:

  1. ..."συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" : Σιγα ρε καραμητρο μη σκισεις κανα καλσον για τα ...συνορα της γερμανοευρωπης, που χεστηκε στην τελικη για το προτεκτορατο, που ακομα σαν τον καραγκιοζη κομπαζει οτι ανηκει στο γερμανοκλαμπ! Σιγα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή