Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Stratfor: Ο ρόλος της Χεζμπολάχ στη Συρία - Δορυφορικές Εικόνες

Το αμερικανικό think tank Stratfor έχει συλλέξει πληροφορίες από διπλωματικές πηγές και από πηγές εντός της Χεζμπολάχ σχετικά με την παρακολούθηση και τη δημιουργία βάσεων της Χεζμπολάχ στη Συρία...


Image

Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές, οι προσπάθειες της Χεζμπολάχ να επεκταθεί και να σταθεροποιήσει τον έλεγχο της στη Συρία θα αυξηθεί στο μέλλον.

Τώρα, οι δορυφορικές εικόνες, απλα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, αφού επιτρέπουν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις βάσεις της Χεζμπολάχ κοντά στην...
συριακή πόλη Qusair, όπου η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει σημαντικές αμυντικές θέσεις από την κατάκτηση της περιοχής, τον Ιούνιο του 2013, γράφει το Strafor.

Η βάση κοντά στο Qusayr, όπως και άλλες αμυντικές θέσεις στη Συρία όπως ειναι αναμενώμενο, είναι μέρος της μελλοντικής στρατηγικής της Χεζμπολάχ στη χώρα. Η βάση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της οργάνωσης, και συνολικά του Λίβανου, από τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν αν ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ καθαιρεθεί.

Όπως φαίνεται και στις εικονες παράλληλα με τη βάση, η Χεζμπολάχ έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των συνόρων του Λιβάνου, δημιουργώντας ένα μεγάλο τείχος στα σύνορα κοντά στο Qusair. Η οργάνωση έχει καθαρίσει επίσης την περιοχή γύρω από τη βάση για να μπορεί να παρακολουθεί και να υπερασπίζεται την περιοχή κατά μήκος των συνόρων της Συρίας. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ έχει σκάψει τούνελ από τη βάση τα οποία οδηγούν πίσω στο Λίβανο.



Μαζί με το Ιράν, η Χεζμπολάχ αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος της Συρίας είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ισχυρής θέσης κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λίβανο, αναφέρει στο δημοσίευμα του το Stratfor. Σύμφωνα με πηγές, η ομάδα σκοπεύει να αποθηκεύσει όπλα, όπως και ρουκέτες Κατιούσα, και οβιδοβόλα μεταξύ άλλων, στη βάση κοντά στο Qusair.
Σχεδιάζει επίσης να μετακινήσει 60 άρματα μάχης Τ-72 εκεί. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά εργοστάσια πυρομαχικών στη βάση.

Πηγές επίσης συνδέουν τη βάση και άλλες μελλοντικές εγκαταστάσεις με το σχέδιο της Χεζμπολάχ να διατηρήσει 3.000 μαχητές στη Συρία, ακόμη και μετά την απόσυρση της από τις μάχες εκεί. Οι βάσεις θα μπορούσε να φιλοξενήσουν ένα σημαντικό μέρος των μαχητών. Επιπλέον θα παρέχουν την κατάλληλη τοποθεσία στο Ιράν για στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Σύμφωνα με μια ιρανική διπλωματική πηγή, αξιωματικοί από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά (IRGC) επιθεωρούν τακτικά τις βάσει κοντά στο Qusair, θεωρώντας οτι η βάση ειναι ιρανικό περιουσιακό στοιχείο. Η βάση θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει στην συνεκπαίδευση των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ.

Η παρουσία των Ιρανών αξιωματικών ειναι ενας ακόμη λόγος για την ανοικοδόμηση βάσεων της Χεζμπολάχ στη Συρία. Συμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο Qusair. Ενώ οι δορυφορικές εικόνες δεν το επιβεβαιώνουν αυτό, οι πηγές αναφέρονται ειδικά στην παρουσία διαφόρων τύπων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, στους οποιου συμπεριλαμβάνονται οι Shahab-1, Shahab-2 και Fateh-110.

Οι παραπάνω πύραυλοι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν το Ισραήλ και έχουν υπάρξει υποψίες οτι η Χεζμπολάχ ειχε τους πυραύλους στο οπλοστάσιό της. Αν και αυτοι οι πύραυλοι θα μπορούσε να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας σε περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας επίθεσης απο το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δεν είναι πέραν των δυνάμεων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Πράγματι, το Ισραήλ έχει ήδη πλήξει οπλοστάσια της Χεζμπολάχ στη Συρία σε αρκετές περιπτώσεις.
Το Stratfor σημειώνει ότι, τα στοιχεία δεν δείχνουν σημαντικές υπόγειες εγκαταστάσεις ικανές να προστατεύσουν το οπλοστάσιο.

Πηγή: Strafor
Μετάφραση/Απόδοση: OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου