Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η εκδίκηση των Βίκινγκς – Η Ισλανδία θα δημιουργήσει δικό της νόμισμα

Το 1914, εισήχθη η Λίρα Bradbury από τη βρετανική κυβέρνηση ως «μέτρο έκτακτης ανάγκης» για να υποστηρίξει μια καταρρέουσα οικονομία...


Ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Οι τραπεζικές ελίτ δεν ήταν ευτυχισμένες και ήταν σε κατάσταση πανικού - πριν να... μάχονται για τον έλεγχο της νομισματικής μάζας στη συνέχεια.




Ο πρόεδρος John FKennedy εισήγαγε επίσης κάτι παρόμοιο, το "Greenback" το 1961, και πάλι, η τραπεζική ελίτ δεν ήταν ευτυχής να μείνει έξω και να χάσει τον έλεγχο της έκδοσης νομίσματος ως χρέος. Ο JFK δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά το 1963.

Μετά υπήρχε ο Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, ο οποίος, το 2009, ανακοίνωσε ένα νέο δηνάριο που υποστηριζόταν από το χρυσό, που εκδιδόταν από τη δημόσια κεντρική τράπεζα του Κράτους της Λιβύης , καθώς και με άλλα σχέδια – και να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες της Αφρικής για τη δημιουργία ενός νομίσματος για όλη την Αφρική για να ανταγωνιστεί με το ευρώ και το δολάριο. Ο Καντάφι δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά το 2011.

Ποιος ήξερε ότι η επανάσταση θα ξεκινούσε απ’ αυτούς τους ριζοσπαστικούς Ισλανδούς;

Ο Un Frosti Sigurjonsson, βουλευτής του Κόμματος της Προόδου που είναι στην εξουσία, εξέδωσε μια έκθεση που προτείνει να δοθεί η εξουσία για τη δημιουργία του χρήματος έξω από τις εμπορικές τράπεζες, και να διαβιβαστεί στην κεντρική τράπεζα και, σε τελική ανάλυση, στο Κοινοβούλιο.

Μπορείτε να μαντέψετε ότι οι εμπορικές τράπεζες στον δυτικό κόσμο δεν πρόκειται να είναι ευχαριστημένες με αυτό. Μάλλον εξετάζουν αυτή τη στιγμή πώς να αφανίσουν το νησιωτικό έθνος από το χάρτη. Εάν το σχέδιο γίνει αποδεκτό από το ισλανδικό κοινοβούλιο, το παιχνίδι θα αλλάξει ριζικά.

Θα ήταν επίσης μια επιτυχία, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη μάστιγα για τις οικονομίες μας από τις εμπορικές τράπεζες που δημιουργούν χρήματα, στη συνέχεια δημιουργούν τίτλους και πωλούν δάνεια με βάση το χρήμα (πίστωση) που μόλις δημιούργησαν.

Όλος ο κόσμος, εκτός ίσως από τον Paul Krugman, καταλαβαίνει γιατί αυτή η ιδέα είναι πολύ ισχυρή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (Agence FrancePresse):

Η ισλανδική κυβέρνηση εξετάζει μια επαναστατική νομισματική πρόταση  -να πάρει πίσω από τις εμπορικές τράπεζες τη εξουσία να δημιουργήσουν χρήματα και να την παραδώσουν στην κεντρική τράπεζα.

Η πρόταση αυτή, η οποία θα ήταν μια ανατροπή στην ιστορία της σύγχρονης οικονομίας, ήταν μέρος μιας έκθεσης που συντάχθηκε από έναν κεντρώο βουλευτή του Κόμματος της Προόδου στην εξουσία, Frosti Sigurjonsson, με τίτλο « Ένα καλύτερο νομισματικό σύστημα για την Ισλανδία ».
« Τα αποτελέσματα θα είναι μια σημαντική συμβολή στη μελλοντική συζήτηση εδώ και αλλού, σχετικά με τη δημιουργία του χρήματος και τη νομισματική πολιτικής », δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

Η έκθεση, που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, έχει ως στόχο να θέσει τέλος στο υπάρχον νομισματικό σύστημα που περνά μια σειρά από οικονομικές κρίσεις, η τελευταία το 2008.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από τέσσερις κεντρικές τράπεζες, η χώρα πέρασε « πάνω από 20 περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων διαφορετικών τύπων » από το 1875, με « έξι σοβαρά επεισόδια οικονομικών κρίσεων που συμβαίνουν κάθε 15 χρόνια κατά μέσο όρο ».

Ο κ Sigurjonsson λέει ότι κάθε φορά, το πρόβλημα προέρχεται από μια πιστωτική φούσκα κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού οικονομικού κύκλου.

Υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα δεν ήταν σε θέση να περιορίσει την πιστωτική έκρηξη, οδηγώντας σε αύξηση του πληθωρισμού, σε αποφάσεις με υπερβολικούς κινδύνους, σε κερδοσκοπία, σε απειλή κατάρρευσης των τραπεζών και δαπανηρές παρεμβάσεις για το κράτος.

Στην Ισλανδία, όπως και σε άλλες σύγχρονες οικονομίες της αγοράς, η κεντρική τράπεζα ελέγχει τη δημιουργία των κερμάτων και χαρτονομισμάτων, αλλά όχι τη δημιουργία όλου του χρήματος που παράγεται από τη στιγμή που μια εμπορική τράπεζα προσφέρει μια γραμμή πίστωσης. Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει την προσφορά παρά μόνο μέσω των εργαλείων νομισματικής πολιτικής της.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη πρόταση της Νομισματικής Κυριαρχίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα καταστεί ο μοναδικός δημιουργός χρημάτων.

« Βασικό είναι ότι η εξουσία της δημιουργίας του χρήματος θα παραμείνει χωριστή από την εξουσία απόφασης του πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το νέο χρήμα», γράφει ο κ Sigurjonsson στην πρόταση.
« Όπως για τον κρατικό προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει κάθε κυβερνητική πρόταση για την κατανομή νέων χρηματικών ποσοτήτων », έγραψε.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς και τις πληρωμές, και θα είναι οι μεσάζοντες μεταξύ των αποταμιευτών και των δανειστών.

Ο κ.Sigurjonsson, επιχειρηματίας και οικονομολόγος, ήταν ένας από τους εγκεφάλους πίσω από το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους των ισλανδικών νοικοκυριών που ξεκίνησε το Μάιο του 2014 και το οποίο στόχευε στο να βοηθήσει τους πολλούς Ισλανδούς των οποίων τα οικονομικά είχαν στραγγαλιστεί από στεγαστικά δάνεια με βάση το πληθωρισμό που είχαν υπογραφεί πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά, Avic – Réseau International
Μετάφραση από τα γαλλικά, Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 24.4.2016

Πηγή: http://csglobe.com/revenge-vikings-iceland-will-create-money/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου