Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αυστρία: Σάρωσε ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ - Λέτε να φταίει η οικονομική κρίση και καθόλου η λσθρομεταναστευτική εισβολή???

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη φαίνεται πως δεν σταματά και μεγαλύτερη απόδειξη από τις εκλογές στην Αυστρία δεν θα μπορούσε να υπάρξει... 

Αυστρία: Σάρωσε ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ
Το ακροδεξιό κόμμα, FPÖ αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς φαίνεται πως συγκεντρώνει πάνω από 35%! Και αυτό είναι το καλύτερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία του ακροδεξιού κόμματος! 


Σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SORA για την αυστριακή τηλεόραση (ORF), ο 45χρονος Χόφερ συγκεντρώνει το 35,5% των ψήφων. Ωστόσο, το ινστιτούτο ARGE ανεβάζει το ποσοστό 37,3%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό γύρω στο 21%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, την οποία τα πρώτα exit polls φέρνουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 18-19%. 


Έτσι, ο μοναδικός... σίγουρος για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία είναι ο Χόφερ, με τον Μπέλεν και τη Γκρις, τη μοναδική γυναίκα υποψήφια, να δίνουν μάχη ως το τέλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής τηλεόραση, ο...
φαν ντερ Μπέλεν φαίνεται να έχει προβάδισμα, αλλά η δεύτερη θέση θα κριθεί οριστικά τη Δευτέρα, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι. "Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για τον Χόφερ και ιστορικό για το FPÖ" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος Χέρμπερτ Κικλ, χωρίς να κάνει προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο. 


Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει μία σαφή στρατηγική: εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα "περάσει" στον επαναληπτικό γύρο, αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το απόγευμα της Κυριακής, θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψήφιο Γκρις, εαν εκείνη καταφέρει τελικά να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Στον προεκλογικό αγώνα ο κοσμοπολίτης φαν ντερ Μπέλεν, με πατέρα Ρώσο και μητέρα από την Εσθονία, είχε προκαλέσει αίσθηση, λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθεί την ορκομωσία ενός ακροδεξιού στο αξίωμα του καγκελαρίου, ακόμη κι αν το FPÖ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Αυστρία: τόσο ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χούντσντορφερ, όσο και ο υποψήφιος του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Αντρέας Κολ συγκεντρώνουν γύρω στο 12% των ψήφων. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο, άλλοτε ισχυρών, κομμάτων. 

Ποιος είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ 
Αεροναυπηγός στο επάγγελμα, ο Νόρμπερτ Χόφερ γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Το 2011 η αυστριακή εφημερίδα Die Presse τον αποκαλούσε "Το φιλικό πρόσωπο του FPÖ". 

Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006. Ο Χόφερ είχε προκαλέσει αίσθηση και συγκίνηση στην κοινή γνώμη όταν, το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης. Τελευταία ασχολείται και πάλι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το mountain bike. 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου