Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στη σταύρωση οδηγούνται χιλιάδες «μπλοκάκηδες» μηχανικοί

Εξαιρείται τελικώς η εγγυοδοσία και πιστοδοσία των Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων από το ένα και μοναδικό Ταμείο του κ. Κατρούγκαλου, μέσω της σύστασης ανεξάρτητου ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) στο οποίο μάλιστα περιέρχεται και «μέρος» της περιουσίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)...
του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗ
Η διάταξη του άρθρου 91 παρ. 2, του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή, «φωνάζει» ότι πρόκειται για το 51% των μετοχών που συνεχίζει να κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής. 
Οι συντάκτες του νόμου -λαιμητόμου, κινούμενοι στο πνεύμα των ημερών, αξιοποίησαν το έθιμο που επιτρέπει στον praefectus (ρωμαίος έπαρχος που διαθέτει το δικαίωμα jus gladii να καταδικάζει δηλαδή κάποιον σε θάνατο) να αποδίδει πασχαλινή χάρη σε έναν εκ των καταδικασμένων. Το ιστορικό μοτίβο του δράματος τηρείται μάλιστα εις το ακέραιο, καθώς η χάρη του praefectus αποδίδεται σε έναν εκ των πλέον διαβόητων ληστών των ...
αποθεματικών των ασφαλισμένων. Την Τράπεζα Αττικής, που απολύεται του μαρτυρίου δια της βοής του τεχνικού όχλου της χώρας, καλά δασκαλεμένου από τους αρχιερείς του.
Σε αντίθεση με τον διαβόητο ληστή, τα αναρίθμητα θύματά του, οι μαζικά εξαθλιωμένοι μπλοκάκηδες μηχανικοί, στέλνονται στην σταύρωση των δυσβάστακτων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων του ίδιου νομοσχεδίου.
Και δεν είναι ένα, αλλά πολλά τα καρφιά του κ. Κατρούγκαλου. Η εξαρτημένη σχέση εργασίας που υποκρύπτεται κάτω από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, επανήλθε στην επικαιρότητα, αλλά και σε γνώση του κ. Κατρούγκαλου, μέσα από τις πρόσφατες καταγγελίες και κινητοποιήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην BIOSAR.
Όμως το επαίσχυντο εργασιακό καθεστώς σε πλήθος κατασκευαστικών και μελετητικών εταιρειών δεν λαμβάνεται υπόψη σε ένα νομοσχέδιο γεμάτο με διατάξεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους μισθωτούς ως συνεργάτες.
Και ενώ στις εισφορές για την κύρια σύνταξη διατυπώνεται δειλά – δειλά η υποχρέωση εργοδοτικής εισφοράς στο μπλοκάκι, στο επικουρικό, την περίθαλψη και τον ΟΑΕΔ οι εισφορές συνεχίζουν να βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον εργαζόμενο.
Επιπλέον και παρά τις εκπτώσεις που προβλέπονται για τους νεοασφαλισμένους, και οι οποίες θα αναζητηθούν υπό τη μορφή οφειλής (!) πριν την συνταξιοδότηση τους (;), οι υποχρεωτικές εισφορές για τους άνεργους και άπορους μηχανικούς όχι μόνο παραμένουν, αλλά καθίσταται απαιτητές σε μηνιαία βάση.
Και αυτή η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους μηχανικούς με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, ως εκ προοιμίου ένοχους φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η διατήρηση υποχρεωτικών εισφορών στα επίπεδα των 3.000€ το χρόνο (2.000€ κάτω πενταετίας), η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος και η διατήρηση της φορολογίας βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, με συνολική επιβάρυνση 4.412,15 € για μηδενικό εισόδημα.
Αντί της παροχής επιδόματος ανεργίας, περίθαλψης και προνοιακών παροχών, στους άνεργους μπλοκάκηδες παρέχονται προσαυξήσεις, ποινές και κατασχέσεις.
Όπως όλα δείχνουν, τρεις είναι οι μηχανικοί με κρίσιμο ρόλο στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο Yπουργός Μεταφορών και Δικτύων και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υπογράφουν την διάσωση της Τράπεζας αντί των Ανθρώπων.
Ήδη βάπτεται κάλαμο αποφάσεως παρά κριτών αδίκων, μέγα αρχιερέα Καϊάφα, πρώην αρχιερέα Άννα.
* Ο Σπύρος Κοντομάρης είναι χημικός μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου