Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πρόκληση: Η Τουρκία κάνει ασκήσεις στην "αυλή" μας - Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο - διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ

Ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο, ως έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην Αρχιπέλαγος και υπό την ανοχή του ΝΑΤΟ, κάνει η Τουρκία μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα... 

ImageΟι προκλήσεις είναι πολλαπλές:
Η Τουρκία έχει εκδόσει την NAVTEX 311/16 την οποία όμως δεν αναγνωρίζει καμία επίσημη αρχή και έχει δεσμεύσει περιοχές μέσα στο Αιγαίο για να κάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης, ακριβώς εκεί που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Σύμφωνα με την NAVTEX, δεσμεύει περιοχές για τις 27 και 28 Απριλίου, δηλαδή Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη.

Το κάνει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς δεν σέβεται καν τις θρησκευτικές εορτές και επετείους που είχε συμφωνήσει ότι θα σέβεται.
Η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει δυο περιοχές ασκήσεων τις οποίες μπορείτε να δείτε αποτυπωμένες πανω στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr.

Πρόκειται για περιοχές μεταξύ των νησιών Χίου, Λέσβου, Σκύρου και Ψαρών.

Προκλήσεις και στο FIR Αθηνών
Παράλληλα, ελληνική ΝΟΤΑΜ που εξεδόθη με αφορμή την τουρκική άσκηση, υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες στην...
άσκηση να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου την ΝΟΤΑΜ Α0851/16 για τη γνωστοποίηση πραγματοποίησης άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR) από την Τουρκία από την 27η Απριλίου μέχρι την 5η Μαΐου σε μια εκτεταμένη περιοχή βόρεια των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών μέχρι νότια της Λέσβου.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους, κατά την πτήση τους δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης σύμφωνα με το AIP Greece.

Επίσης στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για Έρευνα και Διάσωση.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε λίγη ώρα αργότερα με τις ΝΟΤΑΜs Α1752/16 και Α1753/16 με τις οποίες απορρίπτει πλήρως την ελληνική ΝΟΤΑΜ με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τους κανόνες του ICAO (International Civil Aviation Organization/Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Η Τουρκική πλευρά επίσης υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region –SRR) όπως έχει καταχωρηθεί στον ΙΜΟ (International Maritime Organization/ International Maritime Organization –και διχοτομεί επιχειρησιακά το Αιγαίο–, και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες οι σχετικές με Έρευνα και Διάσωση σε αυτήν την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο, η τουρκική ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης». Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας…

Είναι πλέον φανερό ότι το Αιγαίο αναμένεται να γίνει θέατρο σκληρών αερομαχιών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής Αεροπορίας, αφού η Άγκυρα προανήγγειλε ότι τα μαχητικά της θα κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, χαρακτηρίζοντας άκυρη και παράνομη σε επίπεδο διεθνούς δικαίου την ελληνική προειδοποίηση.

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτε­ρικών Νίκος Κοτζιάς έχει συγκαλέσει για σήμερα Μεγάλη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με σκοπό την ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τα Ελληνοτουρκικά.

Υποβρύχια στο Καστελόριζο
Σε μια συμβολική κίνηση χθες το Πολεμικό Ναυτικό δημοσιοποίησε φωτογραφίες υποβρυχίων από το Καστελόριζο, στέλοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. 


Τι κάνει το ΝΑΤΟ;
Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή γίνονται θεατές αυτού της της παράλογης κρίσης που στήνει η Άγκυρα, χωρίς να κάνουν το παραμικρό.

Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από την παθητική στάση τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αντιλαμβάνεται τη στάση τους ως αδυναμία ή ακόμα και προσυπογραφή των θέσεών της, αφού δεν «κουνιούνται», έστω παρεμβαίνοντας με κάποιον τρόπο για να σταματήσει η παράλογη αυτή κατάσταση.

Οι δύο μέρες που ακολουθούν λοιπόν θα είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι σοβαροί. Διότι δεδομένης της θρασύδειλης στάσης της Άγκυρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου παρέχει μία σημαντική διασφάλιση… ότι οποιαδήποτε εμπλοκή και να παρουσιαστεί, δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

ON ALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου