Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

5.000 τζιχαντιστές σε μια Ευρώπη μπάχαλο που δεν μπορεί να συνεργαστεί

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρό εσωτερικό κίνδυνο από το Ισλαμικό Κράτος, γράφει η βρετανική EXPRESS επικαλούμενη έναν υψηλά ιστάμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής και έναν πρώην Βρετανό υπουργό Εξωτερικών...
5.000 τζιχαντιστές σε μια Ευρώπη μπάχαλο που δεν μπορεί να συνεργαστεί!Η EXPRESS υπολογίζει ότι περίπου 5.000 εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος -ίσως και περισσότεροι- έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες Ασφαλείας της ηπειρωτικής Ευρώπης, γράφει η EXPRESS, υφίστανται σοβαρή κριτική επειδή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ισλαμιστική τρομοκρατία, η οποία χτύπησε το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και τις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βελγική Αστυνομία έχει δεχτεί έντονη κριτική ότι της διέφυγαν σημαντικά στοιχεία τις ημέρες πριν και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Αχίλλειος πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι οι εθνικές υπηρεσίες Ασφαλείας δεν μπορούν να...
συνεργαστούν μεταξύ τους όπως θα έπρεπε στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Ο Χόρχε Μπέντο Σίλβα (Jorge Bento Silva), αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι έχει απογοητευθεί από τους αργούς ρυθμούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών Αστυνομιών της Ένωσης.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο για θέματα ασφαλείας στο Λονδίνο, ο κ. Σίλβα δήλωσε: «Πολλοί από εμάς ζητάμε περισσότερα, πιο γρήγορα, πιο βαθιά».
Η παραδοχή του στις αποτυχίες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασφαλείας έρχεται μαζί με τις δηλώσεις του Σερ Μάλκομ Ρίφκιντ, πρώην υπουργού εξωτερικών και Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αφού εξύμνησε την άψογη συνεργασία μεταξύ των βρετανικών υπηρεσιών MI5, MI6 και GCHQ, την κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών, είπε στην EXPRESS:
«Εμείς δεν έχουμε, όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, ανταγωνιστικές υπηρεσίες με τη δική τους πληροφόρηση για το τι συμβαίνει», εννοώντας ότι υπάρχουν χώρες που οι υπηρεσίες Ασφαλείας τους αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους.
«Αυτό ήταν το πρόβλημα των ΗΠΑ την περίοδο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους. Αυτό είναι επίσης πρόβλημα στο Βέλγιο. Το Βέλγιο έχει έναν αριθμό διαφορετικών υπηρεσιών ασφαλείας, ομοσπονδιακή και τοπικές κυβερνήσεις, και δεν έχουν εξελίξει ένα κατάλληλο, εξελιγμένο σύστημα ώστε να μοιράζονται τις πληροφορίες μεταξύ τους και με άλλες χώρες».
Οι υπηρεσίες Ασφαλείας του Βελγίου είναι επίσης υποχρηματοδοτούμενες και βαθιά διχασμένες.
Χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρους μήνες, γράφει η EXPRESS, για να εντοπίσουν το πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον πλανήτη, τον Αμπντεσλάμ Σαλάχ, παρά το γεγονός ότι είχε επιστρέψει στη γειτονιά που μεγάλωσε στις Βρυξέλλες.
Η βελγική κοινή γνώμη κατακρίνει Αστυνομία και υπηρεσίες Ασφαλείας ότι επιχειρούν σε «παράλληλους κόσμους», χωρισμένες και μακριά από τους νεαρούς μουσουλμάνους εξτρεμιστές που στη συνέχεια προσπαθούν να εντοπίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου