Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ξεβράκωμα ανταγωνισμών πάνω στο πτώμα της Ελλάδας

Το «ξέσπασμα» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρνει στο προσκήνιο την ανοικτή κόντρα μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Ο λόγος είναι ότι ο Πολ Τόμσεν και το επιτελείο του αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία που έδωσε η EUROSTAT, με βάση τα οποία δίνεται μία καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ...
giounker
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, φέρεται να είπε οργισμένος στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες ότι...
«το ΔΝΤ θέλει να διαλύσει την ευρωζώνη» και ότι «οι τεχνοκράτες του έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους έξι ολόκληρα χρόνια».

Επίθεση Γιούνκερ σε ΔΝΤ
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.
«Σε μια – όπως περιγράφηκε – σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν «παράλογες» και ότι «σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση»», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.
Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου