Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

"Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων καταρτίσω αίνον"

Αυτή η όμορφη φράση, παρμένη μέσα από τους ψαλμούς του Δαβίδ αποτυπώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Θριαμβευτική και ίσως μοναδική επίγεια στιγμή που απόλαυσε ο Χριστός στην ζωή του... 

Αποτέλεσμα εικόνας για εσταυρωμενοςγράφει η ΕΛΕΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Εντυπωσιακή η είσοδος του και γύρω του απλοί άνθρωποι με καθαρότητα ψυχής και αγάπη,εκείνοι που τον ακολούθησαν στα θαύματα,που μαγεύτηκαν από τον λόγο του. Εκείνοι που ήλπιζαν,και αγωνίστηκαν για την εξάλειψη της αδικίας από τον κόσμο, την επιβολή των συμφερόντων των ισχυρών, την εκμετάλλευση, εκείνοι που οραμματίστηκαν μια αληθινή κοινωνία, Θεός και άνθρωπος μαζί, θα πορεύονταν μέχρι εσχάτων της Γης! 

"Τον νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου κεκοσμημένον,και ένδυμα ούκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ".
Άλλη όμορφη φράση που αποτυπώνει την σχέση Θεού-ανθρώπου, και ορίζει τον Χριστό ως νυμφίο της ψυχής μας που καλείται να μπει στην εκκλησία για να γευτεί την χαρά της αγάπης που προσφέρει αφειδώλευτα ο κύριος μας!

Ο Χριστός περιγράφει με σαφήνεια τα άξια μέλη του Θεού. 
"οι πτωχοί τω πνεύματι" οι ταπεινοί μπροστά στο Θεό. 
"οι πενθούντες" αυτοί που θλίβονται για το κακό. 
"οι πραείς" αυτοί που απεχθάνονται την βία η οποία στην...
εποχή μας εκδηλώνεται έντονα και καταστροφικά. 
"οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην" όσοι εργάζονται για αυτήν. 
"οι ελεήμονες" αυτοί που δείχνουν συμπάθεια στους πάσχοντες και εφαρμόζουν την εντολή του χριστού. 
"αγαπάτε αλλήλους". 
"οι καθαροί τη καρδία" καθαρότητα συνείδησης. 
"οι ειρηνοποιοί" Αυτοί που επιδιώκουν την ειρήνη και αγωνίζονται για εκείνη. 
"κύριε εν η πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή..." Μια πόρνη, αμαρτωλή έγινε η Μυροφόρα του Χριστού λίγο πριν τον ενταφιασμό του. Αλείφει τα πόδια του με μύρο και τα σκουπίζει με τα μαλλιά της. Μετάνοια αποδεκτή από τον Κύριο. Ανάμεικτα συναισθήματα Αγάπη, αμαρτία, μετάνοια, πίστη, αφοσίωση και λύτρωση που προσφέρει ο Χριστός! 
"Ταπεινούμενος δι ευσπλαχνίαν, πόδας ένιψας των μαθητών σου και προς δρόμον Θείον τούτους κατεύθυνας". Κορυφαία στιγμή η ταπείνωση του Χριστού διδάσκαλου να πλύνει τα πόδια των μαθητών του. Απλότητα που δεν υπάρχει σήμερα. Γατζωμένοι από την εξουσία δεν μπορούν να διανοηθούν οτι το χρέος του ηγέτη είναι να αγαπά να προσφέρει και να διακονεί.
"Μισών εφίλει,φιλών επώλει" Με αυτή τη φράση η εκκλησία περιγράφει την στάση του Ιούδα απέναντι στο Χριστό. Φράση που κρύβει πόνο. Πόσους έχουμε σήμερα που μοιάζουν με τον Ιούδα΄και εκφράζονται με το φίλημα? Πόσοι αγοράζουν και πουλάνε προς χάρην του συμφέροντος? 

Μας ατενίζει ο Χριστός. Ακόμα και όταν ετοιμάζεται για την τελική Του πορεία΄ κάτι περιμένει από εμάς. Οχι οίκτο αλλά αγάπη,όχι το ψεύτικο φίλημα αλλά το δάκρυ,την μετάνοια. 
"Αρον άρον σταύρωσον αυτόν" φωνάζει το πλήθος. Οι δυο αρχιερείς των Ιουδαίων ο Αννας και ο Καϊάφας ο ένας σκληρότερος από τον άλλον. Ορθώνεται για λίγο τραγικά η μορφή του Πιλάτου,αλλά ανίκανος να πάρει αποφάσεις. Κορυφώνεται το θείο δράμα με την σταύρωση του Χριστού αφού χλευάζεται, και βασανίζεται, λίγες μέρες μετά την αποθέωση του... 
"Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι". Το μεγαλείο της ψυχής, το έλεος προς τους εκτελεστές του. 
"Αμήν λέγω σοι σήμερον μετ εμού έση εν τω παραδείσω". Παρήγορος λόγος προς την αμαρτία,απευθυνόμενος στον ληστή πάνω στον σταυρό. 
"Γύναι ίδε ο υιός σου". Ετσι είπε στην Αγία Μητέρα του με σταυρωμένη την ψυχή. Και στον Απόστολο Ιωάννη λέγει΄: "Ιδού η μήτηρ σου". Η φροντίδα στους γονείς, ακόμα και την ύστατη στιγμή. 
"Θεέ μου Θεέ μου ίνα τι με εγκατέλειπες?" Η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης ο πόνος της σάρκας. "Διψώ". Από τι διψούσε ο Χριστός? Από νερό η από αγάπη? 
"Πάτερ εις χείρας σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου".  Ο Υιός παραδίδει το πνεύμα Του στα χέρια του Πατρός του. 
"Τετέλεσται". Οχι δεν τελειώνει η ζωή τώρα αρχίζει. Η σωτηρία της ψυχής η Ανάσταση. 

 Δοξασμένο το ονομά σου το Αγιο Μεγάλε Ευεργέτη Έπρεπε εγώ να είχα χαθεί Να γίνω φωτιά να γίνω σπονδή Κι ήρθες Εσύ Και πέθανες για μένα Και μου δωσες ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου