Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Βουτιά στο Μεσαίωνα - Το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας θα είναι θρησκευτικό - όχι κοσμικό

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από το Κοινοβούλιο κατά την έγκριση του νέου συντάγματος, το οποίο επηρεάζεται έντονα από τη θρησκεία...

Image
Η αστυνομία διασκόρπισε μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που προσπαθούσαν να συγκροτήσουν μια διαδήλωση.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό που έγραφε «η Τουρκία θα παραμείνει κοσμική». Κάποιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.


Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, δήλωσε ότι «η ισλαμική Τουρκία πρέπει να έχει θρησκευτικό σύνταγμα», «γιατί πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση που να προέρχεται (να εκπορεύεται) από την θρησκεία».

«Το νέο σύνταγμα δεν θα βασίζεται στο κοσμικό σύστημα. Συντάγματα στο κόσμο που έχουν κοσμικό χαρακτήρα είναι αυτά της Γαλλία, της Ιρλανδίας, της Τουρκίας. Το (νέο) σύνταγμά μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από τη θρησκεία. Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα. Γιατί να πρέπει να βρισκόμαστε μακριά από τη θρησκεία;», είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Σύνταγμα Μουσταφά Σεντόπ από το AKP ήταν ανένδοτος, ότι δεν συζητά για...
την απάλειψη του κοσμικού χαρακτήρα όπου βασίζεται η τουρκική νομοθεσία.

Ο αρχηγός του AKP και πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το υπάρχον σύνταγμα είναι «προϊόν εποχή των πραξικοπημάτων και δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα».

«Η νέα βασική νομοθεσία θα είναι πιο δημοκρατική και θα επικεντρώνεται στα δικαιώματα των πολιτών», είπε.

Μετά την επανεκλογή της στις εκλογές του Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναθεώρηση του ισχύοντος τουρκικού συντάγματος, το οποίο είχε ακυρωθεί το 1982 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας από το 1980 ως το 1983.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι κατά των αλλαγών της βασικής νομοθεσία, γιατί δεν θέλει να δώσει περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του σημερινού αρχηγού του κράτους, Ρετζέπ Ερντογάν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου