Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οινούσσες: Γιατί δεν εγκλωβίζονται τα τουρκικά μαχητικά από την αεράμυνα;

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος, για πρώτη φορά στα χρονικά... 

Image
Την τρίτη ημέρα συνεχόμενων πτήσεων πάνω από τις Οινούσσες, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε! Το ΥΠΕΞ έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο ραδιόφωνο Real fm υποστήριξε ότι οι προκλήσεις έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις τις Άγκυρας, ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα ώστε να εγκλωβιστούν από ελληνικά πυραυλικά συστήματα τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία προβαίνουν σε μια άκρως εχθρική ενέργεια εναντίον της χώρας μας.

Καθώς, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αιγαίο και καταγράφουν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Συνεπώς, τα πλοία του ΝΑΤΟ, βλέπουν ότι από ελληνικής πλευράς, υπάρχει μια διπλωματική αντίδραση, αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο δεν χρησιμοποιούνται όλα τα δυνητικά μέτρα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν έχουν απελευθερωθεί κανόνες εμπλοκής και...
ποιο το περιεχόμενό τους.

Για παράδειγμα ένα ερώτημα που εκτιμούμε ότι απαντάται καταφατικά, είναι εάν υπάρχει προειδοποίηση των τουρκικών αεροσκαφών στη συχνότητα κινδύνου πριν εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώροότι θα πρέπει να αλλάξουν πορεία για να μην εισέλθουν στο FIR Αθηνών. Τα ηχητικά από ανάλογες προειδοποιήσεις να θυμίσουμε, είχαν χρησιμοποιήσει η Άγκυρα και η Μόσχα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στη Συρία, ως αποδεικτικά στοιχεία.

Ένα άλλο μέτρο είναι ο εγκλωβισμός των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά αμυντικά συστήματα. 

Και εάν έχουν αποδεσμευτεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι κανόνες εμπλοκής για κάτι τέτοιο. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποια ελληνική φρεγάτα, η οποία με απλή εντολή του κυβερνήτη, είναι σε θέση να εγκλωβίσει τουρκικό αεροσκάφος που περνάει χωρίς σχέδιο πτήσης στο Αιγαίο, δείχνοντάς του με δυναμικό τρόπο ότι σε περίπτωση κρίσης θα είχε καταρριφθεί.

Τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν έχουμε δει κάποιες σχετικές ανακοινώσεις. Πριν λίγα χρόνια πάντως σε ανάλογη περίπτωση τουρκικών προκλήσεων με πλοία που έφθαναν στο Σούνιο, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος είχε δώσει εντολή σε περίπτωση που τα τουρκικά πλοία φθάσουν στον Καφηρέα, να περάσουν από πάνω τους σε χαμηλή πτήση ελληνικά αεροσκάφη για να τους δώσουν δυναμικό μήνυμα.

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι το είχαν λάβει και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Σήμερα άραγε τι μηνύματα λαμβάνουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου