Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Δειτε τη στιγμή που ρώσικη υπέρπτηση είχε τραγική κατάληξη - ΒΙΝΤΕΟ

Στις αρχές της βδομάδας δύο ρωσικά Su-24 έκαναν 20 διελεύσεις κοντά στο USS Donald Cook, σε απόσταση μικρότερη των 900 μέτρων και σε υψόμετρο μικρότερο των 30 μέτρων... 

ImageΚατόπιν, την Τρίτη, ένα ρωσικό ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka-27 έκανε επτά διελεύσεις κοντά στο ίδιο αμερικανικό πλοίο τραβώντας φωτογραφίες. Λίγο αργότερα ένα Su-24 έφθασε στην περιοχή και πέταξε πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, σε τόσο μικρό ύψος που «προκάλεσε δίνες στην επιφάνεια της θάλασσας».


Δεν ειναι η πρώτη φορά που ρωσικά αεροσκάφη πετάνε πάνω απο αμερικανικά πολεμικά πλοία (αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά κλπ) σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος. Συνήθως, τέτοιες «επιδείξεις δύναμης» δεν εχουν κάποιο αποτέλεσμα. Πριν 50 χρόνια όμως ακριβώς μια τέτοια κίνηση ειχε τραγική κατάληξη.



Στις 25 Μαΐου 1968, Σοβιετικό αεροσκάφος Tu-16 Badger-F πέταξε μόλις μερικά μέτρα πανω απο το αεροπλανοφόρο USS Essex στη νορβηγική θάλασσα. Μετά το τελευταίο πέρασμα, το αεροσκάφος, με πιλότο τον συνταγματάρχη Andrey Pliyev, συνετρίβη στη θάλασσα.

Τα πλάνα αξιολογήθηκαν ως απόρρητα απο τους Σοβιετικούς και δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρωσία το 2008. Δειτε το βίντεο: 



Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, σχετικά με τις ρωσικές υπερπτήσεις δήλωσε οτι «Καταδικάζουμε αυτού του είδους την συμπεριφορά. Είναι απερίσκεπτη. Είναι προκλητική. Είναι επικίνδυνη. Και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής το περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρριψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου