Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ρουμανία: Σύλληψη Ισραηλινών “ιδιωτών” για κατασκοπεία

Τέσσερα στελέχη ισραηλινής υπηκοότητας της ιδιωτικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας «Black Cube», συνελήφθησαν στη Ρουμανία και κατηγορούνται για κατασκοπεία... 
Πιο συγκεκριμένα, παράνομη διείσδυση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στελεχών της ρουμανικής υπηρεσίας που έχει ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (DIICOT: Directorate for the Investigation of Organized Crime and Terrorism).
Η εταιρία Black Cube η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο είχε μέχρι τον θάνατό του τον πρώην επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Mossad, Μέιρ Ντάγκαν, είναι γνωστή για τη στρατολόγηση – πρόσληψη πρώην μελών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων.
Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί δύο από τα τέσσερα ονόματα (Avi Yanus and Dan Zorella) και αυτό διότι πρόκειται για τους...
ιδρυτές της εταιρίας, πρώην μέλη της ισραηλινής Mossad. Η συμμετοχή τους στην επιχείρηση στη Ρουμανία θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανότατα ως ένδειξη της σπουδαιότητας του συμβολαίου που είχαν αναλάβει στη Ρουμανία.
Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι οι David Geclowicz και Ron Weiner. Κατηγορούνται για παράνομη διείσδυση (hacking) σε τρεις λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) μιας άλλης ρουμανικής κυβερνητικής υπηρεσίας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς (National Anticorruption Directorate, γνωστή ως DNA). Κύριος στόχος ήταν η επικεφαλής, Laura Codruta Kovesi.
Η εταιρία έχει παραδεχθεί ότι τέσσερα στελέχη της έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία και απορρίπτουν ως αναληθή και αστήριχτη. Η εταιρία υποστηρίζει ότι ανέλαβε συμβόλαιο συλλογής πληροφοριών στο πλαίσιο της προσπάθειας στη Ρουμανία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά στοιχεία.
Δεν είναι σαφές ποιος προσέλαβε την εταιρία, ενώ η όλη υπόθεση δείχνει προσπάθεια ελέγχου… των ελεγκτών, σαν να αναθέτεις τον ρόλο μιας «υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων» με αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς αυτών… που έχουν την αρμοδιότητα να καταπολεμήσουν το φαινόμενο, στο εξωτερικό. Θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου