Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το Αιγαίο θερμαίνεται επικίνδυνα - Κυβέρνηση σε ρόλο τροχονόμου

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κλιμάκωση και αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο βρίσκεται η Αθήνα, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση είναι παντελώς απούσα, απορροφημένη στα επικοινωνιακά παιγνίδια με τους δανειστές... 

Επικίνδυνα παιγνίδια στο Αιγαίο

Και ενώ έχει υποβαθμίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική σε ρόλο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και το υπουργείο Άμυνας ασχολείται με...
το στήσιμο καταυλισμών και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση των μεταναστών...

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, και τους εκδότες της Bild, ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι ασχολείται με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τριμερείς συνεργασίες με την Ιταλία και την Αλβανία, καθώς και με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Άμυνας τουϊτάρει τις φωτογραφίες από τα ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.), καταπίνοντας την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση της, κατ' επανάληψη, πραγματοποίησης υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.


Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα (11,12 και 13 Απριλίου) τουρκικά μαχητικά έκαναν κόσκινο τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σε κατοικημένα νησιά, τη Λέσβο και τις Οινούσσες.

Αποφασισμένη η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Αθήνας
Η Αθήνα περιορίζεται σε διαβήματα προς την Άγκυρα, όπου η απάντηση ότι επρόκειτο περί υποχρεωτικών ελιγμών των τουρκικών μαχητικών κατά τη διάρκεια των «παράνομων» αναχαιτίσεων τους από ελληνικά μαχητικά ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων. Καθώς τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού ανάριου χώρου ώστε να υποχρεώσουν τους Έλληνες πιλότους να τους «κυνηγήσουν» εντός της περιοχής μεταξύ των 6 κι 10 ν.μ. και με ελιγμούς να πραγματοποιούν τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και την προβληματική πια ανοχή και σιωπή της ελληνική κυβέρνησης ώστε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας, αφού σε πρώτη φάση κατόρθωσε μέσω του ΝΑΤΟ να προωθήσει και να προβάλλει όλο το πακέτο των διεκδικήσεων της εναντίον της Ελλάδας.
Χθες μάλιστα και ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, έκανε... «αυστηρά» διαβήματα στην Άγκυρα και ο κ. Καμμένος από ραδιοφωνική συχνότητα... προειδοποιούσε την Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές με τις ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen/ Οδηγίες προς αερολαυτιλομένους) Α 1685/16, Α 1683/16 και Α1658/16 έθεταν εκ νέου ζήτημα ελληνικού εναέριου χώρου. Δηλώνοντας μάλιστα ότι τα τουρκικά μαχητικά στη διάρκεια των ασκήσεων τους δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών και θα πετούν στη ζώνη 6-10 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά, καθώς δεν αναγνωρίζει η Τουρκία το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου.

Πού στηριζότανε ο κ. Τσίπρας; Στην «καλή θέληση» του Erdoğan...
Ο κ. Τσίπρας, στηριζόμενος στις αναλύσεις των συνεργατών του, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, επένδυσε στη σχέση με την Άγκυρα και το καθεστώς του Προέδρου της, Recep Tayyip Erdoğan, αποδεχόμενη ακόμη και παραχωρήσεις σε θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Κάτι που απαιτούσε και η Γερμανία, μιας και όλη η πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, στηρίχθηκε στη σχέση αυτή με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πεισμένη ότι οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Άγκυρα θα εκτιμηθούν και θα ανταποδοθούν από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε το θεώρημα του Νίκου Κοτζιά, ότι ο κ. Erdoğan θα εκτιμήσει ότι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις της είναι η Ελλάδα.

Δεν φτάνουν τα... τριαντάφυλλα
Όμως πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η πολιτική της ελεγχόμενης έντασης στο Αιγαίο και της προώθησης με κάθε τρόπο και σε κάθε φόρουμ των τουρκικών διεκδικήσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση επειδή ένας Έλληνας πρωθυπουργός σπεύδει να μοιράσει τριαντάφυλλα στη Σμύρνη ή όταν μια ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχουν εκπληρωθεί βασικοί όροι και προϋποθέσεις.
(Φωτ.: 08/03/2016 - Ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει τριντάφυλλα στη Σμύρνη, μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmet Davutoğlu, στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.)
Οι διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αμφισβήτηση μέσω επαναλαμβανόμενων NOTAM’s του εύρους του στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. αναβαθμίζονται πλέον με τις επανειλημμένες υπερπτήσεις και μάλιστα στη μια περίπτωση με μαχητικά τα οποία πραγματοποίησαν μάλιστα ανεφοδιασμό στον αέρα, από τα νέα αποκτήματα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας KC-135R, τα οποία προσφέρουν σοβαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στην τουρκική αεροπορία.
Η ένοχη σιωπή όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μην ενοχληθεί η Άγκυρα είχε και άλλα αρνητικά αποτελέσματα. Η Τουρκία όχι μόνο δεν απέσυρε πέρυσι τις ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δέσμευε για έναν χρόνο μεγάλες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, άλλα από την 1η Ιανουαρίου έχει δεσμεύσει εκ νέου τρεις μεγάλες περιοχές για ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου σε όλο το μήκος από το Βόρειο μέχρι το Νότιο Αιγαίο.
Επίσης με μια σειρά NAVTEX (τις οποίες έχει αποκαλύψει το liberal.gr) έχει αναγγείλει διεξαγωγή ερευνών και εργασίες τοποθέτησης υποβρύχιων καλωδίων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και στο κέντρο του Αιγαίου, όπου μόλις τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε έρευνες το Cesme μεταξύ των Ψαρών, Σκύρου και Άη Στράτη, συνοδευόμενο και από τουρκική φρεγάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, προετοιμάζεται και η επανεμφάνιση του Piri Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μόνο ζημιά προκάλεσε στη χώρα μας η παρουσία του NATO στο Αιγαίο
Όμως και η νατοϊκή επιχείρηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οδηγήθηκε σε ναυάγιο, καθώς ελάχιστα συνέβαλλε στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, ενώ αντίθετα δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να επαναφέρει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε και με την αμερικανοτουρκική άσκηση την περασμένη εβδομάδα, να προβάλλει και τη μη αναγνώριση του ελληνικού εναερίου χώρου των 10 ν.μ. από τις ΗΠΑ. Κανένα νατοϊκό σκάφος δεν προσέγγισε σε λιμάνι ελληνικού νησιού, καθώς η Συμμαχία έδειξε «κατανόηση» στον ισχυρισμό της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης, δεν έγινε νατοϊκή χρήση του εναερίου χώρου των 10 ν.μ., ούτε προσέγγισαν τα νατοϊκά σκάφη στα νησιά που η Τουρκία θεωρεί γκρίζες ζώνες, αλλά περιόρισαν τη δραστηριότητα τους γύρω από τη Λέσβο και κάποιες στιγμές βόρεια και ανατολικά της Χίου.

Εμμένει στη σιωπή της η Αθήνα, ελπίζοντας ότι η Άγκυρα εκτίθεται
Αρνητικές εντυπώσεις όμως έχει προκαλέσει η δήλωση του κ. Κοτζιά σε δημοσιογράφους, καθώς είναι ενδεικτικές του τρόπου που η Αθήνα σιωπά και περιορίζεται σε τυπικά διαβήματα, ελπίζοντας ότι όσο προκαλούν οι Τούρκοι, τόσο θα... εκτίθενται.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η πρακτική που εφαρμόζεται, εξαιτίας της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό και σε αυτό που ήθελαν τα νατοϊκά επιτελεία, άρα βλάπτει το ίδιο το ΝΑΤΟ και όχι εμάς» και έσπευσε μάλιστα να συστήσει... «ψυχραιμία και νηφαλιότητα».
Παραθέτουμε τις τρεις ανακοινώσεις που καθημερινά εκδίδει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ 11, 12 και 13 Απριλίου και αποτυπώνουν την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 11η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 3 (2 α/φ & 3 α/φ & 6 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 11
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: -
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 7
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: -
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

2 εκ των ανωτέρω 7 παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν το ζεύγος των μαχητικών α/φ άνωθεν ν. Οινουσσών την 13:26 στα 9.000 πόδια και η τριάδα των μαχητικών α/φ-α/φ εναέριου ανεφοδιασμού άνωθεν ΒΑ άκρου ν. Λέσβου την 14:59 στα 22.000 πόδια αντίστοιχα.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 12η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 3 (2 α/φ & 6 α/φ & 2 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 1 CN-235
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 11
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 11
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 12
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 1
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
3 εκ των ανωτέρω 12 παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το ζεύγος των μαχητικών α/φ άνωθεν ν. Οινουσσών την 08:01 στα 22.000 πόδια και το μεμονωμένο μαχητικό α/φ στις 09:07 και 09:10 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 22.000 πόδια αντίστοιχα. Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 1 (2 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 1 Ε/Π
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 3
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 9
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 24
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

6 εκ των ανωτέρω 24 παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το ζεύγος των μαχητικών α/φ άνωθεν Οινουσσών σε χρόνους 08:33, 08:44 και 08:54 στα 5.500 πόδια, 22.500 πόδια και 25.500 πόδια, αντίστοιχα καθώς και άνωθεν ν. Παναγιά σε χρόνους 09:12, 09:24 και 09:30 στα 30.000 πόδια, 30.000 πόδια και 26.000 πόδια αντίστοιχα.
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου