Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός γενοκτονίας

Η κατοχύρωση όλων των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου και η προσθήκη νέων, η πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών, η ένταση της φοροληστείας του λαού και παράλληλα οι «εμβληματικές παρεμβάσεις» για την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με μειώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά., αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή...
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση επιδόθηκε και σε ένα κρεσέντο προκλήσεων και κάλπικων προσδοκιών προς το λαό, με τα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για «4ο μνημόνιο με το λαό», «πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό», που τάχα δεν... περιλαμβάνει νέα μέτρα αλλά «αντίμετρα» για το λαό.
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο
Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού:
-- Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων, διαμορφώνονται στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 3,6% του ΑΕΠ.
-- Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,5% (από 2,1% φέτος) και, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), προβλέποντας άνοδο κατά 11,9%, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τη στήριξη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2%.
Φοροληστεία στο λαό
Την ίδια στιγμή, η φοροληστεία προς το λαό απογειώνεται, μειώνοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.
Για παράδειγμα, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη μη περικοπή των συντάξεων(δηλαδή την προσωρινή μη εφαρμογή του μέτρου που η κυβέρνηση προνομοθέτησε και αφορά αποκλειστικά τους παλαιότερους συνταξιούχους), έρχεται να προσθέσει στις απανωτές μειώσεις συντάξεων με το νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου και την ένταση της φοροληστείας, αφού οι συντελεστές στα εισοδήματα επί των συντάξεων θα έχουν μεγαλύτερη βάση υπολογισμού. Παράλληλα, από το 2020 έρχεται το προνομοθετημένο μέτρο για τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου, μέσω του οποίου «εξισορροπούνται» και οι όποιες... «απώλειες».
Συνολικά, τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά. μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.
Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ. ευρώ, στα 7,4 δισ.
Κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Σε αυτό το πλαίσιο, και προς αντιστάθμιση της «μη εφαρμογής» του μέτρου για τις συντάξεις (εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ), μεταξύ άλλων καρατομούνται:
-- Η επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» (190 εκατ. ευρώ)
-- Η δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης - νηπιαγωγείων (140 εκατ. ευρώ)
-- Η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατ. ευρώ)
Σε αυτό το φόντο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», συνολικού ύψους 910 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
-- Το επίδομα στέγασης διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού και έναντι 600 εκατ. που προβλεπόταν νωρίτερα, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Μάλιστα, σε αυτό ενσωματώνονται τα ποσά της κρατικής επιδότησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια,ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία, μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση «διευκολύνει» τους τραπεζίτες να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.
-- «Μεσοσταθμική» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι «απώλειες» για το κρατικό ταμείο υπολογίζονται στα 260 εκατ. ευρώ Σε μία ακόμα λαθροχειρία, η κυβέρνηση υπολογίζει τα ποσά αυτά με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Αυτές όμως, όπως προβλέπεται, θα αναθεωρηθούν, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα χαράτσια σε λαϊκές περιοχές.
«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:
-- Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. ευρώ για το 2019.
-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020, με την τελική εκκαθάριση του φόρου.
-- Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.
Χωρίς τέλος η επίθεση σε Υγεία - Ασφάλιση
Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός «σφραγίζει» τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων.
Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!
Από αυτά, 910 εκατ. είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. (από τα 14,79 δισ. φέτος, σε 13,855 δισ. το 2019)!
Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ.
Παράλληλα, και ενώ η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το ΑΚΑΓΕ, το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» θα καταβάλλεται κανονικά και προβλέπεται να φτάσει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ.!
  • Τα ματωμένα πλεονάσματα τα πληρώνουν και οι άνεργοι:
-- Τη στιγμή που μόνο το 10% περίπου των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. σε 997 εκατ.).
-- Από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 (3,097 δισ. ευρώ) οι άνεργοι θα λάβουν μόλις το 32,2%, ενώ το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 518 εκατ.!
-- Ταυτόχρονα, τα προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών και ανακύκλωσης της ανεργίας αυξάνονται από τα 360 εκατ. στα 551 εκατ. ευρώ.
  • Νέο τσεκούρωμα επιβάλλεται και στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία:
-- Για τα δημόσια νοσοκομεία προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ.) το 2018 και κατά 22,8% το 2015.
-- Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ...
-- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε ετοιμότητα με οξυμένα αντιλαϊκά ανακλαστικά
Η τελική επικύρωση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 3 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης εστίασαν στις εκκρεμότητες της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» με αιχμή το ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση για την ελληνική οικονομία αναφορικά με την πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του».
Ειδική έμφαση δίνεται στην ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπεται από τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέρα από τα πλεονάσματα) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζεται στην έκθεση.
Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν «θυμίζει» τις ...«μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέωνστα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κ.ά.
Για το Ασφαλιστικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο 13% έως το 2027.
Αναφορικά δε με τον κατώτατο μισθό, η έκθεση υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με την πορεία της παραγωγικότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου