Επιταχύνεται η προώθηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία...
Τα σχέδια αυτά τροφοδοτούν τις ρωσικές αντιδράσεις. Χτες, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, αναδημοσιεύοντας στο «Twitter» σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την...
κατάσταση στα Βαλκάνια εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχία. Βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εντείνουν τις απόπειρες να "χωνέψουν" την περιοχή. Επίμονα βάζουν τις χώρες της μπροστά σ' ένα λανθασμένο δίλημμα: να είναι είτε με τη Μόσχα, είτε με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αυξάνουν την ένταση, χαράσσουν νέες διαχωριστικές γραμμές»...
Την ίδια ώρα, στα Σκόπια προχωράει η διαδικασία για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών που υπαγορεύονται από την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος θα αρχίσουν να εξετάζονται από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη έως τις 9 Γενάρη και η τελική ψηφοφορία με τα 2/3 της 120μελούς Βουλής προβλέπεται στις 15 Γενάρη.
Υπέρ της δημιουργίας στρατού οι ΗΠΑ...
Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Φίλιπ Κόσνετ, επικροτεί τα σχέδια για τη μετατροπή των λεγόμενων «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσόβου» (KSF) σε τακτικό στρατό,υποστηρίζοντας ότι η εκεί κυβέρνηση «έχει κάθε λόγο και δικαίωμα» για τη δική της «αυτοάμυνα». Μιλώντας στον κοσσοβάρικο ραδιοσταθμό RTK αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη «προτείνει» την «πιθανή» συμμετοχή του υπό συγκρότηση «στρατού» σε ξένες «ειρηνευτικές αποστολές». Υποστήριξε ότι η επικείμενη ψηφοφορία της 14ης Δεκέμβρηστο κοσσοβάρικο Κοινοβούλιο δεν είναι το πιο σημαντικό στάδιο της υπόθεσης αυτής, καλώντας τους Σέρβους να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία στρατού.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που εξέφρασε δυσαρέσκεια, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «είναι πίσω από όλα» στα Βαλκάνια. Είπε, ακόμη, ότι «δεν είναι ρεαλιστικό για τη Σερβία να αλλάξει τη γνώμη της Αμερικής που βλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου τελειωμένη υπόθεση». Επιπροσθέτως, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπράμπιτς, μιλώντας σε συνέδριο για την κινέζικη πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος», αφού εγκωμίασε τη συνεργασία με την Κίνα και την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, προειδοποίησε ότι οι σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο είναι στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής καταστροφής», λόγω της επιβολής δασμών 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι,επανέλαβε τις απειλές του για «περισσότερα μέτρα» κατά της Σερβίας, ενώ ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπεχτζέτ Πατσόλι, αποδοκίμασε τη στάση της ΕΕ ενάντια στα σχέδια για τη δημιουργία στρατού, αλλά και για την άρνησή της να τερματίσει τη βίζα για τους Κοσσοβάρους που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ.
Χτες, πάντως, το σερβικό δίκτυο B92 μετέδωσε πως έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο 24 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα «Humvees» για τις ανάγκες του υπό συγκρότηση «στρατού». Τα 24 τετρακίνητα στρατιωτικά οχήματα θεωρείται πως είναι τα πρώτα από τα 51 που συμφώνησε να αγοράσει τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση του Κοσσόβου από τις ΗΠΑ.
Οι σχεδιασμοί της «Μεγάλης Αλβανίας»
Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, προωθεί τα σχέδια για την κατάργηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο - στο πλαίσιο των σχεδίων για «Μεγάλη Αλβανία» που κατά τα άλλα αρνείται - μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η αλβανική κυβέρνηση, πάντως, βρίσκεται αυτό το διάστημα αντιμέτωπη με φοιτητικές διαδηλώσεις με αιτήματα όπως: Διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία, μείωση κατά τουλάχιστον 50% των διδάκτρων, άρση της καταβολής εξετάστρων για τη βελτίωση βαθμολογίας σε μαθήματα, μεγαλύτερη εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.
Το Σάββατο, επίσης, έκανε εντύπωση η δημοσιοποίηση από το αλβανικό υπουργείο Οικονομικών εκτενών καταλόγων με ονόματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κτίρια και πληροφορίες για αποστολές Αλβανών μυστικών πρακτόρων από την υπηρεσία SHISH στο εξωτερικό (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σερβία, το Βέλγιο κ.ά.) στο πλαίσιο, όπως λέγεται, της πολιτικής για «διαφάνεια των κρατικών υπηρεσιών». Η υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται και με εσωτερικές «διαμάχες» στην ηγεσία των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο πως η υπόθεση εμφανίζεται περίπου έναν μήνα μετά το διορισμό του νέου αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών SHISH, Χελιντόν Μπέντο, μετά την παραίτηση του επί ενός έτους επικεφαλής Βίσο Αζάζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου