Σκηνικό έντασης με αβέβαιη κατάληξη φαίνεται πως στήνεται για μία ακόμη φορά στα Δυτικά Βαλκάνια με αιτία τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις...
Μία από τις εστίες έντασης που δυναμώνει ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα είναι το Κοσσυφοπέδιο με αφορμή τα σχέδια των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη μετατροπή των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό, μέσω της...
ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου στις 14 Δεκέμβρη.
Χτες, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, σημείωσε πως η συγκρότηση στρατού στο Κόσσοβο «θα μπορούσε να προκαλέσει την ένοπλη επέμβαση της Σερβίας» στην περιοχή. Εξέφρασε παράλληλα την «ελπίδα» ότι «δεν θα χρειαστεί ποτέ» να χρησιμοποιηθεί ο σερβικός στρατός, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι μία από τις λύσεις στο τραπέζι...». Υποστήριξε επίσης ότι στόχος της συγκρότησης στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι «να υποταχθούν άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι». Απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει το χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι» που (επικαλούμενη πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών) ανέφερε πως οι ΗΠΑ διά θαλάσσης στέλνουν φορτία με σύγχρονα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο μέσω του Δυρραχίου στην Αλβανία για να εξοπλίσουν τον «στρατό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο το ζήτημα «σοβαρό». Τέλος, διαπίστωσε αύξηση της «ριζοσπαστικοποίησης» στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις προκλήσεις, η Σερβία «θα διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Οι αντιδράσεις στη Μόσχα
Οι προσπάθειες στο Κόσσοβο για δημιουργία στρατού (που τυπικά απαγορεύεται ακόμη και από το Σύνταγμα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου) προκάλεσαν χτες την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι το σχέδιο συνιστά «απαράδεκτη και κατάφωρη» προσπάθεια παραβίασης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «προβοκατόρικο και αποσταθεροποιητικό βήμα». Προειδοποίησε ότι το σχέδιο για στρατό μπορεί να προκαλέσει «τις πιο σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για όλα τα Βαλκάνια». Πέταξε μάλιστα το «μπαλάκι» στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR καλώντας την να πάρει άμεσα μέτρα για την εξουδετέρωση και αφοπλισμό του «στρατού», τονίζοντας ότι «οι χορηγοί της Πρίστινας, ΕΕ και ΗΠΑ, θα πρέπει να ασκήσουν ισχυρή πίεση για να εξασφαλίσουν ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θα ανακαλέσουν προβοκατόρικες αποφάσεις και θα εμποδίσουν την κλιμάκωση εντάσεων».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι το θέμα του στρατού στο Κόσσοβο συζητήθηκε στη διήμερη υπουργική σύνοδο (βλ. και πρώτο θέμα) και πρόσθεσε ότι προωθείται «σε κακό χρόνο και ενάντια στις συμβουλές πολλών ΝΑΤΟικών συμμάχων». Το ΝΑΤΟ, που πρωτοστατεί στο «διαίρει και βασίλευε», εμφανίζεται για την ώρα διστακτικό προκειμένου να εξασφαλίσει τους συνολικότερους σχεδιασμούς του, γι' αυτό καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» Σερβία και Κοσσοβάρους Αλβανούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου