Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Μοχλός πολλαπλών πιέσεων το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit

Την περασμένη βδομάδα κυριάρχησαν οι πολύπλευρες πιέσεις για την αποφυγή ενός «άτακτου» Brexit χωρίς συμφωνία, οι προετοιμασίες γι' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και η συζήτηση για τα εναλλακτικά σενάρια, καθώς παραμένει αμφίβολο αν η Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη...
Η Τερέζα Μέι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Προς το παρόν, στη συμφωνία αποχώρησης αντιτίθενται μερίδα των Συντηρητικών βουλευτών, η πλειοψηφία των Εργατικών, αλλά και το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.
Το «κουβάρι» των αντιθέσεων για τους όρους της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές τους σχέσεις περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μπροστά στο...
ενδεχόμενο η Βουλή να απορρίψει τη συμφωνία της Μέι και στο ερώτημα τι θα ακολουθήσει σε αυτήν την περίπτωση.

Ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές και υπουργοί προτάσσουν την εναλλακτική της «διαχειρίσιμης εξόδου χωρίς συμφωνία» («managed no deal»), ενώ προβάλλεται και η πρόταση - από Εργατικούς και Συντηρητικούς - για δεύτερο δημοψήφισμα. Αλλοι υπουργοί έχουν δηλώσει πως θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση αν η «έξοδος χωρίς συμφωνία» αναδειχθεί σε επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Απορρίπτεται έντονα η έξοδος χωρίς συμφωνία
Πάντως, η «εναλλακτική» για έξοδο χωρίς συμφωνία (είτε ελεγχόμενη είτε εντελώς άτακτη) απορρίπτεται έντονα από τους βρετανικούς ομίλους και από βουλευτές όλων των «αποχρώσεων». Την Τετάρτη, οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρηματικές και εργοδοτικές ενώσεις της Βρετανίας κάλεσαν ανοιχτά τους 650 βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - κυβέρνησης και απέκλεισαν κάθε σκέψη για «άτακτο» Brexit ή για «διαχειρίσιμη έξοδο χωρίς συμφωνία», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη βρετανική οικονομία στο χάος.
Την Πέμπτη, επιφανείς Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές «ένωσαν» τις φωνές τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία καταθέτοντας τροπολογία, η οποία προβλέπει πως σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία εξόδου, η πρωθυπουργός είτε θα παρατείνει χρονικά είτε θα ακυρώσει τελείως την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (για έξοδο από την ΕΕ). Παράλληλα, για μια έξοδο χωρίς συμφωνία απαιτείται έγκριση από την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής της διακομματικής ομάδας που κατέθεσε την τροπολογία, Ιβέτ Κούπερ, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ της εξόδου χωρίς συμφωνία. Η ίδια τόνισε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «πολύ υψηλοί και θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψουμε να συμβεί» ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Αλλά αν η κυβέρνηση δεν το αποκλείσει, τότε το Κοινοβούλιο πρέπει να βρει τρόπο για να μη φτάσει η χώρα στην άκρη του γκρεμού», πρόσθεσε.
Τελεσίγραφα από την Μέι
Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει στείλει τελεσίγραφο προς όλες τις κατευθύνσεις: Αν η συμφωνία της απορριφθεί στο Κοινοβούλιο, τότε είτε θα υπάρξει «άτακτο» Brexit» είτε ενδέχεται να αποτραπεί εντελώς. Αλλωστε και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, να επιταχυνθούν όλες οι προετοιμασίες για «άτακτο» Brexit, έχει και το νόημα του εκφοβισμού των βουλευτών (Συντηρητικών, Εργατικών κ.ά.), ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία της.
«Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε η Μέι την περασμένη βδομάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν είναι κυβερνητική προτεραιότητα, αλλά ένας υπαρκτός κίνδυνος.
Υπενθύμισε, λοιπόν, ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι οι βουλευτές να πειστούν να ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης». Αυτό το μήνυμα έχει αποδέκτη και την ΕΕ, από την οποία η Τ. Μέι ζητά πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις για το λεγόμενο «backstop», προκειμένου να καταφέρει να αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το «backstop» εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (ανήκει στη Βρετανία) και Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και τίθεται σε ισχύ αν μετά το Δεκέμβρη του 2020 δεν έχει υπογραφεί εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Βρετανίας - ΕΕ και δεν έχει βρεθεί λύση για χαλαρά σύνορα.
Μέχρι να κλειστεί εμπορική συμφωνία η Βρετανία παραμένει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, από την οποία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς. Η Μέι ζητά διαβεβαιώσεις ότι το «backstop» δεν θα είναι μια «αιώνια παγίδα» για τη Βρετανία και ότι θα έχει μέγιστη διάρκεια 12 μηνών σε περίπτωση που εφαρμοστεί.
Η ΕΕ απορρίπτει προσώρας οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και περαιτέρω διαβεβαιώσεις, ενώ την Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε αντίστοιχες προετοιμασίες για τυχόν έξοδο «χωρίς συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου