Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Περίεργοι μηχανισμοί - Σκληροί πολιτικοί κανόνες - Άλλη μεθοδολογία αποκωδικοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος

Το βέβαιο είναι πως πέρα από τις χαρές, τα ναζάκια, τις κακιούλες και τα κάθε λογής τρολαρίσματα τα οποία τροφοδότησε αυτή η εκλογική αναμέτρηση…


Αυτό που υπάρχει στο παρασκήνιο, είναι οι σκληροί πολιτικοί κανόνες που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, γιατί σχετίζονται άρρηκτα με τις ευρύτερες μεταβολές οι οποίες συντελούνται στη χώρα.

Η Ελλάδα αλλάζει. Η φυσιογνωμία της τροποιείται δραματικά ως φυσικό συνεπακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών αλλά ΚΑΙ του ιδιότυπου γεωπολιτικού ρόλου που της επιφυλάσσουν οι ισχυροί «στρατηγικοί» της σύμμαχοι. Και σε αυτήν τη διεργασία του γενικευμένου μεταμορφισμού, είναι μοιραίο να δρομολογούνται προσαρμοστικές μεταβολές ΚΑΙ στο Ελληνικό πολιτικό στερέωμα.

Η πατρίδα μας αυτή την στιγμή, έχει μια τριπλή ιδιότητα μέσα στο σύστημα της Βαλκανικής γεωπολιτικής γεωγραφίας.
  • Από την μία… Η κυριότητα του μηχανισμού παραγωγής πολιτικών αποφάσεων, είναι πλήρως εκχωρημένη στην πολιτική δυναστεία των Βρυξελλών…
  • Από την άλλη… Το ισχυρό πλέγμα των συμφωνιών που προηγήθηκε, την έχει αναγορεύσει σε στρατηγικό υπομόχλιο των ΗΠΑ και σε μακρύ χέρι της Ευρωπαϊκής τους στρατηγικής. Και την ίδια στιγμή…
  • Η κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα διεκδικεί να την μετατρέψει σε Ιφιγένεια. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την μειοδοσία των Πρεσπών που προηγήθηκε, την αναγορεύει σε πεδίο πειραματικής εφαρμογής πρακτικών κατάλυσης κρίσιμων κανόνων διεθνούς προστασίας – ασφάλειας στην πράξη, με την ανοχή και τις ευλογίες των «στρατηγικών» συμμάχων της ΚΑΙ με την απόλυτη συνενοχή του πολιτικού της προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο εσωτερικών ανταγωνισμών, και αποδομητικών αντιπαραθέσεων, η Ελλάδα έχοντας καταστεί ένα απόλυτα υποταγμένο γεωπολιτικό μέγεθος, λειτουργεί και ως χρήσιμο πολυεργαλείο για...
την διαχείριση στο κοινωνικό επίπεδο, κομβικών στρατηγικών επιλογών και προκλήσεων όπως είναι η ανερχόμενη δυναμική του εθνοκεντρισμού, το μεταναστευτικό και μια πλειάδα «ειδικών» καθεστώτων.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των πρόσφατων εκλογών και οι συνακόλουθες διεργασίες που ενεργοποίησε, επιχειρεί να επιλύσει μια σύνθετη πολιτική εξίσωση μέσα σε ένα πολυπαραγοντικό γεωπολιτικό περιβάλλον.
  • Η πρώτη παράμετρος αυτής της εξίσωσης, είναι η μεθοδολογία με την οποία επιχειρείται να «κλειδώσει» η στρατηγική ταύτιση των πρωταγωνιστών, στην κεντρική πολιτική ατζέντα. Στην Ευρώπη αυτή παράμετρος επιλύθηκε ιστορικά με την στρατηγική ταυτοσημία των Χριστιανοδημοκρατών με την Σοσιαλδημοκρατία.
Στην Ελλάδα όμως, τα εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα, κατέστησαν περισσότερο σύνθετο αυτό το τμήμα του  διαδραστικού πάζλ. Στην Ελλάδα υπήρξε μια εκφυλιστική σοσιαλδημοκρατία, που κατέρρευσε στα εξ ών συνετέθη, υπό το βάρος της εκφυλιστικής πολιτικής που υιοθέτησε.

Στην Ελλάδα επίσης, υπήρξε μια εκφυλιστική «Αριστερά», πρόθυμη να καταστεί αξιακό παρανάλωμα ενός συστήματος αντιλήψεων από το οποίο χαρακτηρίζονταν διαχρονικά οι στρατηγικές επιλογές της Αριστεράς. Και όντως κατέστη…

Η κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ, για την κυρίαρχη συστημική επικοινωνία, σηματοδότησε και το «κλείσιμο του μεταπολιτευτικού κύκλου» με μια υποτιθέμενη «Αριστερά» που επιτέλους κυβέρνησε και που επιτέλους "απέδειξε τα απεχθή πολιτικά της χαρακτηριστικά".
  • Η δεύτερη παράμετρος αυτής της εξίσωσης, σχετίζεται με την προσπάθεια επέκτασης των εκφυλιστικών διεργασιών, στους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, έτσι ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του συστήματος, ως οργανικά δεκανίκια της στρατηγικής του, και να αφυδατωθούν από τον ουσιαστικό τους ρόλο, τον οποίον θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αντικειμενικά.
Το φαινόμενο «παραγωγής» κατ αποκοπήν κομμάτων και με συγκεκριμένη ανάθεση έργου στην σχετικά βραχύβια διαδρομή τους, προσέλαβε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της μνημονιακής εποχής. 

Η πρόβα τζενεράλε έδειξε να περνά με επιτυχία τα κράς τεστ (ΧΑ, Ποτάμι, Λεβέντης κλπ) και οι υβριδικές τους προδιαγραφές προσαρμόζονται πλέον στο περιβάλλον των ιδιαίτερων γεωστρατηγικών απαιτήσεων.
  • Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την ακύρωση των μηχανισμών αναπαραγωγής δυναμικής μέσα στην κοινωνία. 
Όλα τα παραπάνω λοιπόν, επιβεβαιώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην πολιτική γεωγραφία που αποτύπωσαν οι πρόσφατες εκλογές

ΑΥΤΗ η πλευρά είναι η  κυρίαρχη. Και ως εκ τούτου οι λοιποί πανηγυρισμοί, σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την νομή των ρόλων και την ματαιοδοξία των ανθρώπων (πρωταγωνιστών ή χειροκροτητών).
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε υψηλά, επειδή κατάπιε την χρεοκοπημένη Πασοκογενή σοσιαλδημοκρατία προκειμένου να την εξαγνίσει από τα δικά της πολιτικά εγκλήματα , να την αναβαθμίσει και να την επανασερβίρει με επικαιροποιημένο περιτύλιγμα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος να την εκπροσωπήσει πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο ίδιος η Σοσιαλδημοκρατία της μεταμνημονιακής εποχής. Είναι μια αναγκαία συνιστώσα του συστήματος σε τελευταία ανάλυση.
  • Η ΝΔ κατέστη αυτοδύναμη διότι παραμένει ο παραδοσιακός συστημικός πόλος της νεοφιλελεύθερης έκφρασης, και γιατί στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεώρησε (λαθεμένα) ότι με αυτήν την εκλογική επιλογή, στοιχειοθετεί επαρκώς την πολιτική έκφραση της οργής του απέναντι στην μειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εξίσωση όμως δεν είναι μονάχα πολιτική. Στην παρούσα ιστορική συγκυρία, είναι πρωτίστως γεωπολιτική. Και η σύνθεση της παρούσας Βουλής αποτελεί το πιο ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συντελεστεί την επόμενη περίοδο, η τελευταία πράξη του δράματος που συνιστά εθνική τραγωδία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκαθηλώθηκε, έχει φροντίσει να πραγματοποιήσει κορυφαίες στρατηγικές παραχωρήσεις για την εξυπηρέτηση της στρατηγικής των Αμερικανών…
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκαθηλώθηκε, βαρύνεται με την μειοδοσία των Πρεσπών, επομένως ταυτοποιείται πρώτα αυτός ως υπαίτιος για την πιθανή αποσταθεροποίηση στην Βαλκανική, η οποία τροφοδοτείται στα απόνερα αυτής της άθλιας συμφωνίας, και δευτερευόντως ταυτοποιούνται ως συνένοχοι, οι «συνεχιστές» που στη βάση της λογικής «Pacta sunt servanda» την αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκαθηλώθηκε, ενέχεται σε πολύ σκοτεινές σελίδες στο περιβάλλον της μυστικής διπλωματίας, που σύντομα θα εμπλέξουν την χώρα σε πολύ οδυνηρές περιπέτειες, αφού οι επόμενοι δεν φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν προκαταβολικά την άρνησή τους να παραλάβουν ΚΑΙ αυτήν την σκυτάλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με δυο λόγια, κληροδοτεί ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως ανησυχητικό σε μια ΝΔ η οποία δεδηλωμένα δεν έχει την διάθεση να το ανατρέψει. Και με αυτή την έννοια…

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκαθηλώθηκε, αποτελεί ένα χρήσιμο ΑΛΛΟΘΙ και ταυτόχρονα έναν πολύτιμο ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟ της ΝΔ στις κρίσιμες εθνικές υπογραφές που οσονούπω θα συρθεί και θα πειθαναγκαστεί να παραχωρήσει, στην βάση της ίδιας υποτακτικής αντίληψης απέναντι στους ίδιους επικυρίαρχους που έχουν καθυποτάξει την χώρα.

Υπό το βάρος αυτής της παραχώρησης, η συνολική της κατάρρευση, θα επέλθει πολύ νωρίτερα απ ότι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς.

Απέναντι λοιπόν σε μια σειρά από κορυφαία στοιχήματα, οι συμπληρωματικές πολιτικές βαλβίδες έχουν να επιτελέσουν πολύ σημαντικό ρόλο ως χρήσιμα λειτουργικά αξεσουάρ.

Η στήριξη επομένως σε Βαρουφάκη ΚΑΙ Βελόπουλο, ήταν μια καταφανώς συστημική στήριξη στο πλαίσιο του συστημικού συμπληρωματικού ρόλου που τους έχει ανατεθεί, μπροστά σε πολύ δυσάρεστες ανατροπές και εξελίξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα επομένως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθμίζεται αποκλειστικά και μόνο με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τις παραδοσιακές ερμηνευτικές συνήθειες.

Είναι αποκρυστάλλωμα μιας σύνθετης κοινωνικοπολιτικής διεργασίας μέσα από την οποία επαναπροσδιορίζονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την γεωπολιτική υπόσταση και το μέλλον του τόπου.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές στοχεύσεις προσβλέπουν πρωτίστως σε τέσσερα πράγματα:
  • Μεγαλύτερη προσήλωση στα Ευρωενωσιακά ιδεώδη ώστε να μπορεί η χώρα να λειτουργήσει και ως ΕΞΑΡΤΗΜΑ αλλά ΚΑΙ ως ΔΕΚΑΝΙΚΙ διευκόλυνσης των σχεδιασμών των ισχυρών…
  • Αξιακός εκφυλισμός του Δημοκρατικού Πατριωτισμού και του στρατηγικού Εθνοκεντρισμού, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η περιθωριοποίησή του και η οργανωμένη απαξίωση κάθε μορφής αντίστασης μπροστά στις ανατροπές που επίκειται να απασφαλίσουν…
  • Επένδυση στην κουλτούρα του φόβου... Γενικευμένη αποστράτευση του πληθυσμού, απογοήτευση και παραίτηση από κάθε διάθεση για πολιτικούς αγώνες που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία προς την καταστροφή. Και…
  • Οργανωμένη και πλήρως σχεδιασμένη ενεργοποίηση μηχανισμών, που θα κληθούν να υπηρετήσουν σταδιακά, έναν δόλιο αποδομητικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο και των συμφωνηθέντων διαχρονικά σε περιβάλλοντα μυστικής διπλωματίας.
Και εάν για παράδειγμα η δράση του «Ουράνιου Τόξου» μπορεί να θεωρείται από πολλούς πως είναι ανάξια λόγου για να την αναδεικνύει κανείς ως πρόβλημα με συγκεκριμένες προεκτάσεις στις παρούσες συνθήκες, νομίζουμε πως είναι απαραίτητο να βγει κάποιος και ο αρμοδιότερος είναι ίσως η ίδια η κ. Γεννηματά, και να μας απαντήσει με σαφήνεια στο εξής:

Πως είναι δυνατόν στις εκλογές του 2015, το ΠΑΣΟΚ να έχει στον νομό Ροδόπης εκλογικό ποσοστό 4,55%... 

Και το ΚΙΝΑΛ το 2019 να εξασφαλίζει στον ίδιο δήμο ποσοστό που εκτινάσσεται στο 21,94%; 

Ποιος ακριβώς μηχανισμός συντόνισε αυτήν την ροή των ψήφων στην μετά-ΠΟΤΑΜΙ εποχή και κυρίως ποιος είναι ο λόγος που επέβαλε να υπάρξει μια τόσο καλά οργανωμένη επιχείρηση;

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριοι, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, δεν έχουν απλώς πολλαπλές αναγνώσεις

Απαιτούν συνολικά μια διαφορετική μεθοδολογία αποκωδικοποίησης, που είναι υποχρεωμένη να συνυπολογίσει σειρά παραγόντων που λειτουργούν συνδυαστικά, και κυρίως συγκεκριμένες στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν ενεργοποιηθεί, και που η διαδικασία της υλοποίησής τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Θα επανέλθουμε…

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Σχετικά μας άρθρα...

Η κουλτούρα του φόβου & η ανάγκη μαχητικής σχέσης της πολιτικής σκέψης με τα κρίσιμα διακυβεύματα

Ο εθνομηδενισμός σε αντεπίθεση

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει επί της ουσίας καταρρεύσει πριν ακόμη σχηματιστεί…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου