Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Τραμπ: Αναγνώρισε και επισήμως το στρατό του Ιράν σαν τρομοκρατική οργάνωση

Η κυβέρνηση του Tραμπ όρισε το "Σώμα Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν" ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την ολοένα και πιο επιθετική στάση της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη...


Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισήμως ορίσει τη στρατιωτική δύναμη μιας άλλης χώρας ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί μια μηνιαία κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις...

ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 στο Ιράν το περασμένο έτος και επανέλαβε κυρώσεις που έπληξαν την οικονομία του. 
Η κίνηση αποσκοπεί να ασκήσει πίεση στHPA χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν ή του IRGC, ενός ισχυρού οργανισμού ασφάλειας που ιδρύθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979. 

Έχει μια τεράστια βάση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που επεκτείνεται στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, καθώς και στις στρατηγικές της βιομηχανίες από το πετρέλαιο στη γεωργία.

Το IRGC ελέγχει επίσης τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. 

"Η δράση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη ότι η στήριξή της στην τρομοκρατία έχει σοβαρές συνέπειες. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική πίεση και να αυξήσουμε το κόστος για το ιρανικό καθεστώς για την υποστήριξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας έως ότου εγκαταλείψει τη παράνομη συμπεριφορά της" δήλωσε σε δήλωση του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν από τη μεριά του σχολίασε την κίνηση ως πρωτόγνωρη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο καθώς καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το στρατό μιας άλλης χώρας.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου