Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Οι εκλεκτικές συγγένειες του συστήματος Ράμα με τα ναρκωτικά

Τις ημέρες της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η Αλβανία δεν είχε υπουργό Εσωτερικών. Ο μέχρι πριν μερικές μέρες αρμόδιος για την αστυνομία υπουργός Φατμίρ Τζάφαϊ έχει παραιτηθεί για να αντικατασταθεί από τον σύμβουλο ασφάλειας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, πρώην στρατηγό του στρατού Σαντέρ Λιέσι...

Οι εκλεκτικές συγγένειες του συστήματος Ράμα με τα ναρκωτικά, Νεφέλη Λυγερού

της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Ο Σαντέρ Λιέσι, όμως, δεν είχε ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του, επειδή εκκρεμεί η έγκριση του διορισμού του από την αλβανική Βουλή.

Η παραίτηση του Φατμίρ Τζάφαϊ είχε λάβει χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά την καθοδηγούμενη από αυτόν αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία Vol-Vo4, η οποία...
διεξήχθη σε 12 πόλεις της Αλβανίας. Στην επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε τρεις ημέρες, συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί και είχε ως στόχο να εξαρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών με διασυνδέσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αδερφός του αρμόδιου υπουργού Φατμίρ Τζάφαΐ ήταν μπλεγμένος στο εμπόριο ναρκωτικών και είχε βρεθεί, μάλιστα, κατηγορούμενος στην Ιταλία για τις δραστηριότητές του αυτές. Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η Αλβανία βρίσκεται πολύ ψηλά στον παγκόσμιο κατάλογο με τις χώρες που παράγουν και διακινούν ναρκωτικά.
Είναι κοινό μυστικό, μάλιστα, πως τα κυκλώματα των ναρκωτικών έχουν κηδεμόνες υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση. Και ο τέως υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, στενός συνεργάτης του Ράμα, έχει κατηγορηθεί ότι προστάτευε ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που είχαν οργανώσει τα ξαδέλφια του. Ο Έντι Ράμα, μάλιστα, είχε σπεύσει στο πλευρό του, υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταγγελθεί δημόσια ότι υποθάλπει τους καλλιεργητές και εμπόρους ναρκωτικών, εννοείται με το αζημίωτο.
Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Ντόναλντ Λου έχει δηλώσει ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, επισημαίνοντας ότι  τέσσερις επικίνδυνες μαφιόζικες συμμορίες μέσω 20 γνωστών οικογενειών εμπλέκονται  σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος, ενώ φυσικά ελέγχουν και την καλλιέργεια και το εμπόριο χασίς. Οι ίδιες αυτές οικογένειες χρηματοδοτούν αφειδώς πολιτικούς και κυριολεκτικά χτίζουν πολιτικές καριέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου