Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«Στάζει μέλι» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις βρωμοδουλειές που διεκπεραιώνει

Ακόμα μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Τζ. Πάιατ για το περιεχόμενο του «στρατηγικού διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας που σφραγίζει την επικίνδυνη εμπλοκή...


«Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο αντανακλά και μια στρατηγική προσέγγιση (...) Εχουμε κάνει μια στρατηγική εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι ένας...

ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ, καθώς αναζητούμε να δομήσουμε σταθερότητα και ευημερία σε αυτήν τη σύνθετη περιοχή.

Μοιράζεται, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ βασικούς στόχους αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια (...) για να κινηθούμε προς ευρωατλαντικούς θεσμούς...
Η Ελλάδα έχει κοινό συμφέρον με τις ΗΠΑ να κρατήσει την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση, προσδεδεμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, η Ελλάδα μοιράζεται την ανησυχία μας για θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επομένως, γι' αυτό βρισκόμαστε σε αυτήν την πολύ θετική στιγμή και μέρος της δουλειάς μου ως πρεσβευτή και μέρος αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε με τον "Στρατηγικό Διάλογο" είναι τόσο να ενισχύσουμε την αρχιτεκτονική που μας έχει βοηθήσει να φτάσουμε σε αυτήν τη θετική συγκυρία στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, όσο και να θέσουμε μια πολύ ξεκάθαρη πορεία για τους επόμενους μήνες...».
Τάδε έφη, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ,ενόψει και της έναρξης του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» των δυο κυβερνήσεων στις 13/12 στις ΗΠΑ, σε μια παραπάνω από αποκαλυπτική συνέντευξη.
Η ατζέντα του «Στρατηγικού Διαλόγου»
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του «Στρατηγικού Διαλόγου», ο Τζ. Πάιατ είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν τον τέτοιο «Διάλογο» «ως μια απτή εκδήλωση του πόσο επενδύουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα, της αναγνώρισης από την πλευρά μας μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής στιγμής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, αλλά και της σημαντικής γεωπολιτικής δυναμικής γύρω από την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή».
Διευκρίνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ βλέπουν ότι «έχουμε μια σειρά προκλήσεων από την Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τη μετανάστευση, όσον αφορά την τρομοκρατία, μια κατάσταση που ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί στη Βόρεια Αφρική, επομένως οι πυλώνες του "Στρατηγικού Διαλόγου" έχουν σχεδιαστεί να αντανακλούν όλους τους τομείς πάνω στους οποίους εργαζόμαστε από κοινού».
Οτι «έχουμε μια πολύ ισχυρή ατζέντα σε ενεργειακά ζητήματα, που αντανακλούν την υποστήριξή μας για τον αγωγό TAP, για τον IGB».
Και «μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά την περιφερειακή μας συνεργασία, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στα Δυτικά Βαλκάνια, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Είπε ακόμη πως «η εμπορική/επενδυτική μας σχέση θα είναι ένας σημαντικός πυλώνας, ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες αυτού του "Στρατηγικού Διαλόγου"».
Ερωτηθείς εξάλλου για την «προοπτική» αμερικανικών «επενδύσεων» στην Ελλάδα, απάντησε πως «δεν περιμένουμε στιγμή (...) Επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε πάνω στα οικονομικά θεμέλια που μας παρείχε η ΔΕΘ», εστιάζοντας σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός και εταιρείες Τεχνολογίας, ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα αυτήν τη βδομάδα, μαζί με τον υπουργό Ν. Παππά, θα συναντήσουν στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών για «να μιλήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες».
Η «αμυντική συνεργασία»
Επίσης, σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικές συνομιλίες για την αμυντική μας συνεργασία και αυτήν στην ασφάλεια, η οποία συνεχίζει να ακμάζει,και με την πρόσφατη ανάπτυξη ορισμένων δεκάδων ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο (...) για τον χειμώνα».
Πρόσθεσε ότι «συνομιλίες» θα γίνουν και «για την αντιτρομοκρατική μας ατζέντα και αυτήν για την επιβολή του νόμου. Εχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε αυτούς τους τομείς. Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας, επειδή είστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα, σε τομείς όπως η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις ασφάλειας,όπως αυτές που κάναμε πρόσφατα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, με την Ελληνική Αστυνομία», προσθέτοντας ότι «αναπτύσσουμε ικανότητες ώστε η Ελλάδα να είναι ο ισχυρός εταίρος που θέλουμε να είναι».
Επέμεινε να μιλήσει παραπάνω για τη διμερή «αμυντική σχέση, διότι πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Οπως είπα, η πρόσφατη άφιξη των δυνάμεων και των ελικοπτέρων μας στο Στεφανοβίκειο αποτελεί σημαντική ένδειξη. Πρώτα απ' όλα, είναι μία ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (...) Αλλά το άλλο πράγμα που θέλω να τονίσω για όλες αυτές τις εναλλαγές είτε είναι στο Στεφανοβίκειο ή στη Λάρισα (σ.σ. UAV) ή όταν θα φέρουμε πίσω στην Ανδραβίδα τα "F-16" την ερχόμενη άνοιξη (σ.σ. άσκηση "Ηνίοχος"), είναι η ευκαιρία που δημιουργείται για να εργαστούμε με τους συναδέλφους μας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ πρόσθεσε πως «κατά τη θητεία μου εδώ, το προφίλ της συνεργασίας μας στη Σούδα έχει αναβαθμιστεί και αυτό είναι καλό για τις αντιλήψεις στην Ελλάδα και τις αντιλήψεις για την αξία της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας».
Η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε το ρόλο της Ελλάδας για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Συνδύασε τα παραπάνω με τη συμφωνία των Πρεσπών, συγχαίροντας Τσίπρα και Ζάεφ, επειδή «επέδειξαν μεγάλο πολιτικό σθένος και όραμα». Πρόσθεσε πως στην «επιχειρηματική κοινότητα» στη Θεσσαλονίκη «υπάρχει μεγάλη αναγνώριση των ξεκάθαρων προνομίων που θα προκύψουν από την επίλυση αυτού του ζητήματος». Αλλωστε, συνδύασε τη διευθέτηση με ολοκλήρωση δικτύων αυτοκινητοδρόμων και πετρελαιαγωγών στα Βαλκάνια, σχέδια για τα οποία, όπως είπε, η συμφωνία λειτουργεί ως «καταλύτης». Κάλεσε, μάλιστα, «πολιτικούς» και «κοινωνία» να αναγνωρίσουν «ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που κερδίζετε από αυτά που παραδίνετε»...
Είπε ακόμα ότι στην Ουάσιγκτον η συμφωνία «είχε έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη που υπάρχει για την Ελλάδα: Η εικόνα για την Ελλάδα ως εταίρος ασφαλείας για τις ΗΠΑ, για το ΝΑΤΟ, η εικόνα του ρόλου που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στο να βοηθήσει να χτιστεί μια πιο σταθερή και ευημερούσα ευρύτερη περιοχή. Για τις ΗΠΑ, το να βλέπουμε τα Σκόπια να κινούνται γρήγορα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πτυχή της στρατηγικής μας για τη σταθεροποίηση της περιοχής, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κακής επιρροής από τη Ρωσία και να βοηθήσει ώστε να καταστεί σαφές πως η μοίρα όλων αυτών των χωρών είναι να βρίσκονται στη Δύση, στην Ευρώπη, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ανατολική Μεσόγειος και Ενέργεια
Ανάλογα συχαρίκια έδωσε και για το ρόλο της κυβέρνησης στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο (την οποία είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ως μια «μοναδική περιοχή») και το Ενεργειακό:
«Το θέμα της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη», εξ ου και είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τη δική της ΑΟΖ».
Χαρακτήρισε το όλο θέμα «πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».
Ταυτόχρονα, μπρος στις προκλήσεις της Αγκυρας, κάλεσε ξανά σε διατήρηση «μίας υπό έλεγχο ρητορικής», διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να διατηρήσει καθαρές διόδους επικοινωνίας με την Τουρκία». Παρότρυνε, μάλιστα, σε «διάλογο» μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας «στις περιοχές των προφανών κοινών συμφερόντων: Εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων. Αρα, εκεί ελπίζουμε ότι θα είναι το επίκεντρο τους επόμενους μήνες», προεξόφλησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου