Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Σε αναζήτηση θαλάσσιας ισχύος...

Η Τουρκία αποτελεί de facto χώρα που ασκεί κυριαρχία επί χερσαίου εδάφους με δεδομένο τον υφιστάμενο θαλάσσιο αποκλεισμό των λιμανιών της Σμύρνης, της Μερσίνης και της Κωνσταντινούπολης που καθιστά αδύνατη τη ναυτική σύνδεση με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου..
Τα αδιέξοδα της Τουρκίας στο Αιγαίο, Αντωνία Δήμου
της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ
H τουρκική κάθοδος στα νερά του Αιγαίου και την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας.
Προς πραγμάτωση του εν λόγω στόχου, η Άγκυρα δημιουργεί εντάσεις στρατιωτικού ή διπλωματικού χαρακτήρα προκειμένου να...
εμπεδώσει την ύπαρξη περισσότερων διαφορών στο Αιγαίο με την Αθήνα προβάλλοντας το πρόσθετο επιχείρημα ότι ως διάδοχο κράτος της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανήκουν σε αυτή δεκάδες νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν αναφέρονται ονομαστικά σε συνθήκες.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια κατ’ εφαρμογή του άρθρου 139 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου του 1973 (Ν.Δ. 187/1973, ΦΕΚ Α΄261) και του Αναγκαστικού Νόμου 230/1936 “Περί Καθορισμού Αιγιαλίτιδος Ζώνης της Ελλάδος». Τουτέστιν, η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία επί ποσοστού 35% των υδάτων του Αιγαίου, η Τουρκία επί 8,8%, ενώ το εναπομείναν 56,2% συνιστά διεθνή χωρικά ύδατα.
Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αυξήσει στο 64% την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ασκεί κυριαρχία σε ποσοστό 10% με το εναπομείναν 26% να συνιστά διεθνή χωρικά ύδατα. Με απλά λόγια, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία καθώς με αυτό τον τρόπο θα παγιωθεί ο χερσαίος εγκλωβισμός και άρα ο θαλάσσιος αποκλεισμός της ο οποίος μεταφράζεται και σε αποκλεισμό από τη νομή και κατοχή των θαλασσίων πόρων.
Προς αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου, η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει θαλάσσια ισχύ αφενός δημιουργώντας στρατιωτικές ή διπλωματικές εντάσεις στο Αιγαίο και πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και προβαίνοντας σε ανοικτές ή κεκαλυμμένες πολεμικές απειλές, όπως εμφαίνεται στις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στο τουρκικό κοινοβούλιο όσο και του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Αφετέρου η Τουρκία επιδιώκει την πρόσκτηση θαλάσσια ισχύος υλοποιώντας φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα, του γνωστού ως έργο MILGEM, για την κατασκευή κορβετών με ενσωματωμένα συστήματα τεχνολογίας stealth που θα πραγματοποιούν ανθυποβρυχιακό πόλεμο και περιπολίες σε θαλάσσιες περιοχές.
Περισσότερα στο IMPERIUM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου