Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Γρίβας: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αφιερώσει πόρους για τον ευρωστρατό

Τη θέση ότι ο ευρωστρατός θα αποτελέσει ουσιαστικά προέκταση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που τελικά δημιουργηθεί, εξέφρασε, μιλώντας στο Sputnik, ο καθητηγής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας...

Στιγμιότυπο από στρατιωτική επίδειξη στη Θεσσαλονίκη


Στην προοπτική της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα μπορούσε να έχει, αλλά και στη συνεισφορά που μπορεί να κληθεί να παρέχει η Ελλάδα, αναφέρθηκε μιλώντας στο...
Sputnik, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωστρατηγικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.


Ο κ. Γρίβας υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί ο ευρωστρατός, τότε θα αποτελέσει «απλώς μια ουρά, μια απόφυση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος», συμπληρώνοντας ότι στο στόχαστρό του θα βρεθεί τελικά η Ρωσία. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο εγχείρημα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται να παρεκκλίνει από τον στόχο της, ιδιαίτερα αφού «έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη απειλή, την Τουρκία».

«Εντελώς λανθασμένη επιλογή το να λειτουργήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο μιας αντιρωσικής αρχιτεκτονικής» Όπως επισημαίνει ο κ. Γρίβας, «η Ελλάδα ήδη έχει έναν πολύ μεγάλο στρατό για τα δυτικοευρωπαϊκά δεδομένα, και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή συμβατική απειλή, δηλαδή η Τουρκία». Όπως εξηγεί, αν η Ελλάδα θελήσει να λειτουργήσει «στο πλαίσιο κάποιων νέων σχεδιασμών και πρέπει να αλλάξει στοιχεία της δομής της ή να αποκτήσει νέα συστήματα», τότε η χώρα μας θα χρειαστεί να επενδύσει και οικονομικά σε αυτές τις αλλαγές. «Αυτό θα είναι ένα κόστος που θα επιβαρύνει υπερβολικά τον αμυντικό προϋπολογισμό και χωρίς νόημα.

Είναι εντελώς λανθασμένη επιλογή το να λειτουργήσεις στο πλαίσιο μιας αντιρωσικής αρχιτεκτονικής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει μάλιστα ότι «δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη απειλή, την Τουρκία, και δε χρειάζεται να παρεκκλίνει από αυτόν τον στόχο, πολλώ δε μάλλον όταν ο στόχος είναι μια παρανοϊκή ανάγνωση της Ρωσίας από πλευράς πολλών ευρωπαϊκών χωρών».

Απαντώντας στο αν η στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, είναι ικανή να παρέχει μέρος των δυνάμεών της στον ευρωστρατό, σημειώνει ότι «από τη στιγμή που έχεις ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα άμυνας, έναντι μιας απειλής που συνεχώς μεγαλώνει και ποιοτικά και ποσοτικά, το να παρεκκλίνεις από αυτούς τους στόχους και να αφιερώνεις πόρους, έστω και προσοχή, έστω και φαιά ουσία δηλαδή, είναι φύρα». «Είναι ένα εν δυνάμει πρόβλημα σπατάλης πόρων προς λανθασμένες κατευθύνσεις», σημειώνει συγκεκριμένα ο καθηγητής της Ευελπίδων, αναφερόμενος στη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε έναν ευρωπαϊκό στρατό. 

«Όλοι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της δυτικής Ευρώπης γίνονται για να αντιμετωπίσουν μια υποτιθέμενη αναγεννημένη ρωσική απειλή» Αναφερόμενος στις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο Κωνσταντίνος Γρίβας, εκτιμά ότι «ο ευρωστρατός αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του ΝΑΤΟ, δεν νομίζω να υπάρχει διάθεση της Ευρώπης να λειτουργήσει εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, και δεν είχε και νόημα γιατί οι στρατιωτικές ικανότητες των δυτικοευρωπαϊκών κρατών είναι πάρα πολύ μικρές». 

«Θα είχε νόημα αν υπήρχε μια εντελώς διαφορετική σχέση με τη Ρωσία. Σήμερα όμως που στη δυτική Ευρώπη κυριαρχεί μια παρανοϊκή ρωσοφοβία, όλοι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της δυτικής Ευρώπης γίνονται για να αντιμετωπίσουν μια υποτιθέμενη αναγεννημένη ρωσική απειλή», τονίζει μιλώντας στο Sputnik.

O κ. Γρίβας περιέγραψε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις με νέα δόγματα «θέλει να αναπτύξει ικανότητες για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό», ενώ σημείωσε ότι «ο αμερικανικός στρατός ξηράς ειδικεύεται στο να λειτουργήσει σε ένα νέο ψυχροπολεμικό πλαίσιο». 
Με βάση αυτό, ο καθηγητής Γεωπολιτικής εξηγεί ότι «από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο ακολουθούν τις ΗΠΑ σε αυτόν τον αντιρωσισμό, αλλά πολλές εξ’ αυτών πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός ακραίου αντιρωσισμού, είναι δεδομένο ότι ο ευρωστρατός αυτόν τον στρατηγικό στόχο θα έχει». 
Αναφερόμενος, πάντως, στο αν η δημιουργία του ευρωστρατού έχει στην πραγματικότητα πολλές πιθανότητες να δημιουργηθεί, ο κ. Γρίβας εμφανίζεται επιφυλακτικός. 
«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι γενικά απρόθυμες να δαπανήσουν πολλά λεφτά για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν ξέρω κατά πόσο ρεαλιστικό θα είναι αυτό», σημειώνει, ενώ καταλήγει ότι «γι’ αυτό, η μόνη λογική που μπορεί να έχει είναι να είναι απλώς μια ουρά, μια απόφυση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου