Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας απόσπασμα 3ο - Προσύμφωνο μπίζνας με μειωμένη εθνική ευθύνη

"...Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, δεν ήταν μια ειλικρινής σε ότι αφορά τις πραγματικές προθέσεις συνάντηση. Εξελίχτηκε πρακτικά σε ένα ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ μπίζνας...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Από έναν πρωθυπουργό, που ανέχτηκε ορισμένα προσωρινά αντισταθμίσματα (προοίμιο) για να βάλει στο χέρι την Εκκλησιαστική περιουσία... Και...

Από έναν Ιεράρχη, πρόθυμο να "μεταπουλήσει" επικοινωνιακά στο λαό και στον κλήρο, αυτά τα προσωρινά αντισταθμίσματα, αλλά κατά τα λοιπά απολύτως συνένοχο, σε αποδομητικές για την Εκκλησία επιλογές, που σε δεύτερο χρόνο θα οδηγήσουν ραγδαία και στην αποκαθήλωση του συνολικού της αξιακού συμβολισμού.

Οριοθέτηση των σχέσεων, δεν σημαίνει μονομέρεια στην προσέγγιση και αφοριστική στάση απέναντι στις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.
  • Σημαίνει: Σεβασμό στη ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑ της υπόστασης, η οποία θα πρέπει να είναι σαφώς και πλήρως προσδιορισμένη ως προς το εύρος και τις κοινωνικές της αναφορές…
  • Σημαίνει: Σεβασμό στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ των ρόλων. Έναν σεβασμό ωστόσο που δεν προϋποθέτει ως... προαπαιτούμενο κανενός είδους αξιακό ανταγωνισμό.
  • Σημαίνει: ΣΑΦΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ αρμοδιοτήτων.
  • Σημαίνει: ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της Εκκλησίας σε πολιτικές σκοπιμότητες κάθε λογής αλλά και ταυτόχρονη ΜΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ του δικαιώματος άσκησης του πνευματικού της έργου, στο πλαίσιο της ελεύθερης βούλησης των πολιτών.
  • Σημαίνει όμως και: ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην οριοθετημένη σχέση μεταξύ των δύο.
Επομένως… Κάθε εξωγενής (πολύ δε περισσότερο κάθε εξωγενής κρατική) παρέμβαση καθίσταται απαγορευτική όποιο και αν είναι το πρόσχημα… Κάθε δρώσα εκκλησία εντός της Ελληνικής επικράτειας αποδέχεται ότι το περιβάλλον της δράσης της και το σύστημα των σχέσεων αυτής της επικράτειας, έχει αποκλειστική αναφορά στο ελληνικό κράτος και στους Ελληνικούς θεσμούς. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ..."

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου