Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Βαρθολομαίος - Ο Πατριάρχης που έχει αποτύχει σχεδόν παντού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει κάνει πολλά λάθη. Έχει δείξει από καιρό τώρα ότι δεν έχει ηγετικές ικανότητες και στα θέματα «διακυβέρνησης» της Εκκλησίας απέτυχε σχεδόν παντού...


Η Ομογένεια της Αμερικής είναι το βασικό στήριγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και όμως, δεν τη σεβάστηκε ποτέ. Δεν ζήτησε ποτέ τη γνώμη των ηγετών της για τους Αρχιεπισκόπους που επιλέγει. Ακούει μόνο μία μικρή ομάδα πλουσίων. Και αυτό είναι το τραγικό λάθος του.


Έλαβα χθες το βράδυ ένα μήνυμα από σημαντικό εκκλησιαστικό παράγοντα, ο οποίος μου ζήτησε να...
γράψω ότι ΔΕΝ θα εκδιωχθεί (ακόμα) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Μου έκανε εντύπωση ότι «επέλεξε» εμένα για να περάσει το μήνυμα του, διότι δεν ασχολούμαι με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, και γενικά έχω μία απέχθεια στα «περίεργα» παιγνίδια που παίζουν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι οι αντιπρόσωποι του Θεού στη γη και κηρύσσουν το λόγο του. 

Δεν γνωρίζω αν μπορώ να τον πιστέψω διότι υποψιάζομαι ότι είναι μία εκ των πηγών της χθεσινής είδησης για την αντικατάσταση του κ. Δημητρίου. Όμως καταγράφω τη θέση του, διότι έχει μία «λογική», όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Σημειώνω ότι η είδηση για την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή των Αθηνών και στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης. 


Η Καθημερινή έγραψε μεταξύ των άλλων: 
Το τελευταίο κεφάλαιο του χρονικού μιας προαναγγελθείσης αποπομπής θα γραφτεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στο Φανάρι: Από τις 27 ώς τις 29 Νοεμβρίου συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει στην αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, μάλιστα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη. Αγνωστο αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του. 

Ο Εθνικός Κήρυκας έγραψε ανάμεσα στα άλλα: 
Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, σύμφωνα με τα διαμειφθέντα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη Γενεύη, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 21 Νοεμβρίου. Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί οικειοθελώς. 

Πολλά που έχω ακούσει κατά καιρούς από κληρικούς για άλλους κληρικούς, δεν λέγονται ούτε από τους λαϊκούς. Έχω ακούσει και τη «γλώσσα του πεζοδρομίου»… Και δεν είμαι ο μόνος που μπορεί να μαρτυρήσει επ’ αυτού. Ένα από τα επιχειρήματα του εκκλησιαστικού παράγοντα είναι ότι είμαστε σε περίοδο εορτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, δεν πρόκειται να σκανδαλίσει το κοινό εν μέσω Χριστουγέννων. Είναι ένα λογικό επιχείρημα. Πως θα μπορούσε να προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση εν μέσω …νηστειών και όταν υποτίθεται ότι κηρύσσει την αγάπη μεταξύ των πιστών; Αλλά, όλα πρέπει να τα περιμένουμε… Ως γνωστόν, είναι άβυσσος η ψυχή των Ιεραρχών μας, οπότε πρέπει να μην αποκλείουμε τίποτα. Ακόμα και την εκδίωξη ενός Ιεράρχη, που ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος διόρισε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει κάνει πολλά λάθη. Έχει δείξει από καιρό τώρα ότι δεν έχει ηγετικές ικανότητες και στα θέματα «διακυβέρνησης» της Εκκλησίας απέτυχε σχεδόν παντού. Η Ομογένεια της Αμερικής είναι το βασικό στήριγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και όμως, δεν τη σεβάστηκε ποτέ. Δεν ζήτησε ποτέ τη γνώμη των ηγετών της για τους Αρχιεπισκόπους που επιλέγει. Ακούει μόνο μία μικρή ομάδα πλουσίων. Και αυτό είναι το τραγικό λάθος του. 

Η Ομογένεια βαρέθηκε αυτά τα παιγνίδια και απομακρύνθηκε από την Εκκλησία. Εάν ο κ. Βαρθολομαίος εκδιώξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τοποθετήσει στη θέση του ένα κληρικό που δεν θα εμπνεύσει την Ομογένεια, θα χάσει τους Έλληνες της Αμερικής. Η Ομογένεια απαιτεί ένα καθαρό Ιεράρχη, που να αγαπά την Ελλάδα και την Αμερική, που να αγαπά και να προωθεί την ελληνική γλώσσα. Δεν θέλει ένα Αρχιεπίσκοπο που έργο του θα είναι το άρμεγμα των Ελληνοαμερικανών και των κοινοτήτων και ο οποίος θα στέλνει τα δολάρια τους στην Κωνσταντινούπολη. Θέλει βασικά ένα πνευματικό άνθρωπο. Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής βρίσκεται ενώπιον σοβαρού κινδύνου. Και δεν αναφέρομαι στα όποια σκάνδαλα. Για τα οικονομικά, ας επιλέξουν ένα καλό και τίμιο λογιστή και ας μην έχει σχέση με την Εκκλησία, φτάνει να μπορεί να προστατεύσει τα χρήματα που δίνουν πολλοί ομογενείς -αρκετοί από το υστέρημά τους. Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει -και αν θα αποφασίσει- η Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι που θα συνεδριάσει από αύριο μέχρι και την Πέμπτη. 

Αλλά ας γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ότι οι ομογενείς ανέχθηκαν πολλά λάθη του. Αυτό που ακούω από ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία, είναι ότι το επόμενο λάθος που θα διαπράξει θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, λόγω ηλικίας αν και είναι υγιέστατος και υπερκινητικός, έχει πει στον κ. Βαρθολομαίο ότι θα αποχωρήσει τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Από τη στιγμή που «τα είπαν» και “τα συμφώνησαν” γιατί οι Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει ακόμα λίγη υπομονή, ώστε η διαδοχή να γίνει ομαλά και με «ειρηνικό» τρόπο; Γιατί δεν δίνει λίγο ακόμα χρόνο και στον εαυτό του για να διαβουλευθεί με μερικούς καλούς ανθρώπους της Ομογένειας, οι οποίοι θέλουν το καλό και της Εκκλησίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Προς τι η βιασύνη; Για να αποδείξει ότι είναι το αφεντικό; Μα εδώ είναι Αμερική και αν δεν κάνω λάθος η Ιερά Αρχιεπισκοπή υπόκειται στους αμερικανικούς νόμους… 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη προωθούν τον Γαλλίας Εμμανουήλ για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έχει τη λιγότερη απήχηση στην Ομογένεια, μου λένε άνθρωποι της Εκκλησίας, που υποστηρίζουν ότι “δεν κάνει”. Προσωπικά τον γνώρισα μία φορά στο ξενοδοχείο St. Regis στην Ουάσιγκτον και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα χρόνο για να σχηματίσω γνώμη…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου