Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της «εξαφάνισης» του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Ένα θρίλερ το οποίο προσλαμβάνει βαλκανικές διαστάσεις αλλά και ιδιαίτερο βαλκανικό χρώμα, στέλνοντας, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση, το μήνυμα στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ότι «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε», όπως λέει και ο Σαββόπουλος...
Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Γκρούεφσκι είναι υπόδικος για μια σειρά σκανδάλων και τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε για την αγορά από την κυβέρνηση των Σκοπίων ενός πολυτελούς οχήματος, το κόστος του οποίου ξεπερνούσε τα 500.000 ευρώ. Αφού χρησιμοποίησε όλα τα ένδικα μέσα για να προσβάλει την απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε...
φυλάκιση δύο ετών και του επιδόθηκε ένταλμα να παρουσιαστεί στις φυλακές, το αργότερο έως τις 8 Νοεμβρίου. Την ημέρα εκείνη ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι τα ίχνη του χάθηκαν.
Σήμερα, δέκα ημέρες μετά, ο ίδιος δεν έχει ακόμη εμφανιστεί δημόσια, ενώ τρία κράτη ερίζουν για τον τρόπο με τον οποίο διέφυγε από την χώρα του και για το πώς τελικά κατέληξε στην Ουγγαρία. Μοναδική πιστοποίηση της ύπαρξής του, όλες αυτές τις ημέρες, είναι η αίτηση που κατέθεσε στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Μιας χώρας δηλαδή, στην οποία δεν μπορούν να μπουν, παρανόμως, υπήκοοι ξένων χωρών, λόγω των αντιμεταναστευτικών νόμων της κυβέρνησης Όρμπαν.
Διέφυγε πεζή
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έφυγε από τα Σκόπια καβάλα στο άλογο, όπως θα περίμενε κανείς από έναν «γνήσιο απόγονο» του Μεγαλέξανδρου. Πώς να βρεις άλλωστε σήμερα «Βουκεφάλα», ειδικά στα Σκόπια.
Αντιθέτως, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διέφυγε πεζή και λάθρα στην γειτονική Αλβανία, περνώντας από τις Πρέσπες ή από την Ντέμπαρ (βόρεια), όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καταγραφεί σε κανένα συνοριακό φυλάκιο η άφιξή του.
Αν και το διαβατήριο του Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τι αρχές των Σκοπίων, αυτό δεν ήταν πρόβλημα για την μετακίνησή του στην Αλβανία, καθώς οι κάτοικοι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν στην περιοχή με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Είναι ωστόσο ένα θέμα, πώς μπήκε στην Ουγγαρία, μία χώρα μέλος της ΕΕ, στην οποία προβλέπονται ακόμη και ποινές φυλάκισης για όσους διευκολύνουν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών. Το ουγγρικό πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε καμία εξήγηση γι αυτό, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε σε ποια ουγγρική πρεσβεία υπέβαλε ο Γκρούεφσκι το αίτημα ασύλου.
Αλβανικά «καρφιά»
Τα Τίρανα υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετακινήθηκε εντός της αλβανικής επικράτειας με αυτοκίνητο της ουγγρικής διπλωματικής αποστολής στην Αλβανία. Σημειώνουν επίσης ότι αυτή η μετακίνηση έγινε πριν εκδοθεί το ένταλμα σύλληψής του. Τέλος προσθέτουν, ότι ο Γκρούεφσκι έφυγε με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο από την χώρα, συνοδευόμενος από δύο άτομα που είχαν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει τις υποψίες ότι η Ουγγαρία, μία χώρα με «αλλεργία» στους αιτούντες άσυλο, βοήθησε ενεργά στην διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού. Η Βουδαπέστη, ωστόσο, σε ανώτατο επίπεδο, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην φυγάδευση του Γκρούεφσκι και δεν σχολιάζει την αλβανική εκδοχή.
Από την πλευρά της η αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαιώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε στην χώρα στις 11 Νοεμβρίου και ότι την εγκατέλειψε λίγες ώρες μετά. Επισημαίνει ωστόσο, ότι κατά την είσοδο και την έξοδό του τηρήθηκαν «πλήρως οι νομικές διαδικασίες».
Εφημερίδα των Σκοπίων ανέφερε επίσης ότι στο Μαυροβούνιο ο Γκρούεφσκι επιβιβάστηκε σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο, με το οποίο εγκατέλειψε την χώρα, συνοδευόμενος πάλι από δύο άτομα με ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο η διέλευσή του από την Σερβία και η άφιξή του στην Ουγγαρία, καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για τους αιτούντες άσυλο.
Γιατί όχι σε πρεσβεία
Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ουγγαρίας οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται στα σύνορα της χώρας. Για τον Γκρούεφσκι, όμως, έγινε μία εξαίρεση και το αίτημα του θα εξεταστεί στην Βουδαπέστη.
Εξηγώντας γιατί έγινε αυτή η εξαίρεση, ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε σε ουγγρική διπλωματική αποστολή εκτός της ΠΓΔΜ και ανέφερε «απειλές για την ασφάλειά του». Για τον λόγο αυτόν, όπως είπε, το αίτημα ασύλου που υπέβαλε δεν εξετάστηκε από την πρεσβεία και οι ουγγρικές αρχές αποφάσισαν να γίνει η ακρόασή του στην Βουδαπέστη.
Ο εκπρόσωπος του Όρμπαν δεν αποκάλυψε σε ποια πρεσβεία υποβλήθηκε το αίτημα, ούτε έδωσε εξηγήσεις για το πώς έφτασε ο Γκρούεφσκι στην ουγγρική πρωτεύουσα.
Τους ενώνει ο Σόρος
Η Ουγγαρία έχει γνωστοποιήσει ότι θα εξετάσει το αίτημα του Γκρούεφσκι ως καθαρά νομικό ζήτημα, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει τις πολύ στενές σχέσεις του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Γκρούεφσκι, ενώ σήμερα τους ενώνουν οι καταγγελίες κατά του Σόρος.
Το ίδιο το κόμμα του Όρμπαν άλλωστε, το Fidesz, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων «διώκεται και απειλείται από μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία σαφώς έχει την υποστήριξη του Τζ. Σόρος». Γνωστή είναι επίσης η πολιτική του Όρμπαν κατά του Ουγγροαμερικανού επενδυτή, τον οποίον θεωρεί ως υπεύθυνο για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Με δεδομένη την σχέση των δύο ανδρών, δεν ξενίζουν, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Γκρούεφσκι να φιλοξενείται σε έπαυλη του Όρμπαν. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, η ΕΕ, που είναι σε αντιπαράθεση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό, αλλά και οι ΗΠΑ, δείχνουν τον δρόμο της έκδοσης του Γκρούεφσκι. Όλοι επισημαίνουν, ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον του δικαστικού συστήματος της χώρας του.
Η όλη υπόθεση πάντως, ο τρόπος διαφυγής, αλλά και η ίδια η διαφυγή, δείχνουν ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες πόσο πολύ απέχει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων από αυτό που σε γενικές γραμμές μπορεί να ονομαστεί ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πλαίσιο. Ένας καταδικασμένος σε φυλάκιση πρώην πρωθυπουργός διαφεύγει από μία υποψήφια για ένταξη χώρα, περνά από άλλες τρεις επίσης υποψήφιες, για να καταλήξει σε μία χώρα-μελος της ΕΕ. Και όλα αυτά, αν ισχύουν οι καταγγελίες, με την συνοδεία μελών διπλωματικής αποστολής ενός κράτους-μέλους.
Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά στην υπόθεση. Ο Γκρούεφσκι, που ως πρωθυπουργός διατείνονταν ότι είναι απόγονος του Μεγαλέξανδρου και είχε γεμίσει τα Σκόπια με κακόγουστα αγάλματα που έδειχναν το δήθεν ένδοξο «μακεδονικό» παρελθόν του, έφυγε από την χώρα του σαν κλέφτης. Απέδειξε έτσι ότι ουδεμία σχέση έχει με αυτά που υποστήριζε, αφού κανένας Μακεδόνας, από το Νευροκόπι της Δράμας μέχρι το Πισοδέρι της Φλώρινας, και από την Καβάλα μέχρι τα Γρεβενά, δεν θα εγκατέλειπε έτσι την Μακεδονία του, δηλαδή πεζή και λάθρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου