"Εκείνοι που ονομάζονται πρόσφυγες είναι συχνά Σύροι, που πληρώθηκαν ως μισθοφόροι από τη Δύση για να πολεμήσουν εναντίον της κυβέρνησης και να σκοτώσουν", είπε στην τηλεόραση ο Αχμέτ Μπαντρ Χασούν, ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας.
Πόσο ασφαλής χώρα είναι η Συρία για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν; Τι περιθώρια έχει η Γερμανία να απελαύνει πρόσφυγες από τη Συρία, που είτε έχουν παραβιάσει τον γερμανικό ποινικό κώδικα, είτε θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο;;;
Όλα αυτά θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στη Διάσκεψη για το Ισλάμ που ξεκίνησε στο Βερολίνο, για πρώτη φορά με υπουργό Εσωτερικών τον βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζεεχόφερ.
"Μόνο γυναίκες, γέροι και παιδιά"
Γεγονός πάντως είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι Σύροι επιστρέφουν. Σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα με το Λίβανο υπάρχει ένα πέρασμα, που χτίστηκε από τον ρωσικό στρατό σε συνεργασία με τις συριακές αρχές, από όπου οι...
πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία. Πόσοι ακριβώς κανείς δεν ξέρει. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 1,5 εκατομ., οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, μόνο 270.000 ήρθαν από το εξωτερικό. Για τους νεαρής ηλικίας Σύρους δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, γιατί επιστροφή σημαίνει κατάληξη στον στρατό. Και όχι μόνο.
"Πηγαίνετε στη Συρία για να δείτε με τα μάτια σας", λέει από τη Βυρηττό ο 18χρονος Αμπού Χασάν. "Δεν υπάρχουν πια άνδρες σε νεαρή ηλικία. Στα σπίτια θα συναντήσετε μόνο γυναίκες, παιδιά και γέρους. Οι νέοι είναι είτε στο στρατό, είτε στο εξωτερικό". Δεν είναι όμως μόνο ο φόβος της στρατιωτικής θητείας που κρατά μακριά τους νεαρούς Σύρους. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν καμπάνιες εναντίον εκείνων που επιστρέφουν υποδαυλίζοντας μίση και πάθη.
Στη φυλακή ως αντικαθεστωτικοί
"Εκείνοι που ονομάζονται πρόσφυγες είναι συχνά Σύροι, που πληρώθηκαν ως μισθοφόροι από τη Δύση για να πολεμήσουν εναντίον της κυβέρνησης και να σκοτώσουν", είπε στην τηλεόραση ο Αχμέτ Μπαντρ Χασούν, ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας. "Τώρα ζουν στην Ευρώπη, επειδή δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους στη Συρία". Μάλιστα ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χουσαΐν Μακλούφ, είπε ότι όλοι οι πρόσφυγες που φεύγοντας από τη χώρα δεν πέρασαν από επίσημο έλεγχο διαβατηρίων, όταν επιστρέψουν θα δικαστούν. Οι πρόσφυγες πολέμου θεωρούνται προδότες ή δειλοί, αν όχι αντικαθεστωτικοί. Αρκεί να είναι συγγενής ή γνωστός κάποιου που πολέμησε το καθεστώς Άσαντ.
Όποιος πέσει στα χέρια της κυβέρνησης θα πρέπει να φοβάται ότι είτε θα βασανιστεί, είτε θα φυλακιστεί ή ακόμη και θα θανατωθεί. Υπάρχουν πολλές εκθέσεις αξιόπιστων οργανώσεων που επιβεβαιώνουν τέτοιες περιπτώσεις. Είναι πιθανόν ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θέλει καν την επιστροφή των προσφύγων. Ο πρόεδρος Άσαντ βλέπει και καλές πλευρές στη μαζική έξοδο πολιτών της χώρας του. Παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι "χάσαμε τους καλύτερους από τη νεολαία, αλλά κερδίσαμε μια υγιή, ομοιογενή κοινωνία".
Γίργκεν Στρίγιακ, ARD/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου