Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018

Η Ιταλία κίνδυνος-θάνατος για την Ευρωζώνη: Η Ευρώπη θα τεθεί πάλι σε μεγάλη δοκιμασία…

Ενώ το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης μόλις έκλεισε, η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης κινδυνεύει πάλι να τεθεί σε δοκιμασία με την επιστροφή του φθινοπώρου. Αυτή τη φορά στο φως των προβολέων η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, γράφουν οι Margherita Nasi και Marie Charrel στη Le Monde...


Καθώς η νέα κυβερνητική συμμαχία κάνει τις πρώτες διαμεσολαβήσεις για την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού, τα μέλη της αυξάνουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις και τις προκλήσεις προς τις Βρυξέλλες. Η στρατηγική του προϋπολογισμού καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη αρχίζει να μεταφέρει ανησυχία στις...
αγορές, αναφέρουν αναλυτές.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει τον Οκτώβριο τους προϋπολογισμούς του 2019 προς έγκριση. Αλλά η σύγκρουση με την Ιταλία θα λάβει πιθανόν χώρα πολύ νωρίτερα. 

Σε κάθε περίπτωση, τα διαφορετικά μηνύματα αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές, αναφέρεται. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν για κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στην περίπτωση αυτή πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην παρέμβαση της ΕΚΤ με παράταση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, το οποίο βέβαια έχει προγραμματιστεί να τελειώσει τέλος Δεκεμβρίου. Είναι όμως κάτι που απέχει από το να είναι σίγουρο: «Η ΕΚΤ δεν θα προστρέξει για μια χώρα που παίζει με αυτό τον τρόπο με τη φωτιά», αναφέρει πηγή που γνωρίζει την λειτουργία του θεσμού. Από τον Απρίλιο η απόκλιση γερμανικών-ιταλικών επιτοκίων έχει αυξηθεί (από 117 στις 265 μανάδες βάσης). Σύμφωνα με την Natixis, η Ιταλία μπαίνει στην «επικίνδυνη ζώνη» μετά τις 255 μονάδες λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.  

Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι τα πιθανά σενάρια: στο πρώτο η συμμαχία χαμηλώνει τις φιλοδοξίες της και παρουσιάζει ένα σχέδιο κάπως πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα maximum συναίνεσης από τις Βρυξέλλες. Στο δεύτερο, η απόκλιση του προϋπολογισμού παράγει μια αντίδραση των αγορών με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως και να έχει «ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της αλήθειας για την ιταλική κυβέρνηση», καταλήγει το άρθρο. Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ιταλία Οι επενδυτές δεν είναι ερωτευμένοι με την Ιταλία αυτή την περίοδο, καθώς δεν αναμένουν καλά νέα από τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, γράφει ο Marcus Ashworth στο πρακτορείο Bloomberg. Υποτίθεται πως όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η διαδικασία όμως θα είναι μακρόσυρτη και θα δοκιμάσει τα νεύρα των επενδυτών. Η πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και να παραβιάσεις τους κανόνες της ΕΕ ανησυχεί τις αγορές. Η απόκλιση των ιταλικών αποδόσεων έναντι των ισπανικών, που είναι το βαρόμετρο του επενδυτικού κλίματος στην περιφέρεια της Ευρώπης, είναι σχεδόν τόσο μεγάλη, όσο ήταν κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους. 

Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών των ιταλικών ομολόγων είναι ανησυχητικός, αλλά φαίνεται ότι αγοράζονται από τις ιταλικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει τον θανάσιμο εναγκαλισμό του κρατικού χρέους και των τραπεζών, που πυροδότησε την κρίση. Ήδη υπάρχουν όλα τα συστατικά για ένα θερμό φθινόπωρο στις ιταλικές αγορές. Οικονομία της Ευρωζώνης Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει δυναμική, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αποκλιμακώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο δείκτης μεταποίησης και υπηρεσιών της IHS Markit αυξήθηκε στο τον Αύγουστο 54,4 από το 54,3 του προηγούμενου μήνα, γράφει η Jill Willard στο πρακτορείο Bloomberg. Η συνολική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ενδέχεται να ισοσκελίσει την αντίστοιχη του δεύτερου και οι δείκτες της τρέχουσας δραστηριότητας, της απασχόλησης και των τιμών ανέβηκαν. Ωστόσο, ο ρυθμός της επέκτασης είναι από τους πλέον αδύναμους του τελευταίου ενάμιση χρόνου και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών. 


Η ΕΚΤ έχει επικαλεστεί την «σταθερή και ευρεία» οικονομική επέκταση ως λόγο τερματισμού του προγράμματος τον Δεκέμβριο, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2019. Παράλληλα ωστόσο, ο Mario Draghi έχει επισημάνει ότι οι παγκόσμια αβεβαιότητα είναι «εμφανής». Όπως σημειώνει η Markit, ο μεταποιητικός τομέας θα είναι ο περισσότερο ευάλωτος από την όποια επιβράδυνση του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου