Η προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την ενίσχυση των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων και επεμβάσεων της ΕΕ, ήταν το βασικό αντικείμενο της λεγόμενης άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη της Αυστρίας, η οποία έχει την εξάμηνη προεδρία...
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η αντίστοιχη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Η ισχυροποίηση της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασία(PESCO), δηλαδή της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας, του συντονισμού των στρατών των χωρών - μελών της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου προωθείται η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που περνάει στην επόμενη φάση του σφοδρού ανταγωνισμού για...
τη μοιρασιά με τη Ρωσία, και η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της ΕΕ.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας Πάνος Καμμένος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πρωτοστατεί ως «σημαιοφόρος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας κέρδη για το ελληνικό κεφάλαιο.
Και στις δύο συναντήσεις προήδρευσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και συμμετείχαν η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, και ο υπεύθυνος από τον γγ του ΟΗΕ για τις λεγόμενες Επιχειρήσεις «διατήρησης της ειρήνης» Ζαν Πιέρ Λακρουά.
Στην προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα και σήμερα το πρωί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, βασικά ζητήματα ήταν οι παρεμβάσεις της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη και τη Συρία, στη Λιβύη και τη Υεμένη όπως και στο Ιράν.
Επίσης, θα εξετάζονταν οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η διεύρυνση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με συνάντηση που θα γίνει σήμερα, με εκπροσώπους από τις χώρες υποψήφια μέλη προς ένταξη, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία. Τέλος, θα τεθεί και το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Η Φ. Μογκερίνι, μπαίνοντας στη Σύνοδο, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, λέγοντας υποκριτικά ότι δεν «χρειάζεται άλλο αιματοκύλισμα», προανήγγειλε σύνοδο με πρωτοβουλία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μέσα στο Σεπτέμβρη με αντίστοιχο θέμα.
Επίσης, αναφερόμενη στο Ιράν είπε ότι έχει αρνητική επίδραση στις εξελίξεις, αλλά και ότι ο μόνος τρόπος συζήτησης της ΕΕ μαζί του είναι να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ακόμα, μιλώντας για τις ευρωατλαντικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «δυνατές, αλλά δύσκολες», δείχνοντας τις αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ.
Ενίσχυση στρατιωτικών δυνατοτήτων
Για το ζήτημα της PESCO, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη του 2017 με τη συμμετοχή 25 κρατών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενώ δεν συμμετέχουν Βρετανία, Δανία και Μάλτα) εξετάστηκαν από τους υπουργούς Αμυνας τα μέτρα που έχουν προχωρήσει και νέα σχέδια τα οποία θα καταληχθούν τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Μάλιστα, η αυστριακή προεδρία μετέφερε πρόταση από κοινού με τις κυβερνήσεις Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Κροατίας που πρότειναν τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα για την αντιμετώπιση απειλών που προσδιορίζουν σε βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα. Η Μογκερίνι υπογράμμισε την πρόοδο που υπάρχει και κάλεσε όλες τις χώρες να προσφέρουν περισσότερα.
Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται μέχρι τα μπούνια μπλεγμένη σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που με πρόσχημα την ασφάλεια, επιχειρούν να θωρακίσουν τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με δικό του αυτοτελή στρατιωτικό πυλώνα, που θα δρα παράλληλα και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αν και οι διακηρύξεις τους δεν μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, αλλά και στη ΕΕ.
Η Ελλάδα μόνιμα δίνει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βάσεις, λιμάνια, υποδομές για την υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, συμμετέχει ενεργά στο στόχο που βάζει η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση δυνάμεων και εξοπλισμού στα σύνορα με τη Ρωσία με τη λεγόμενη «ανατολική διεύρυνση» και να προχωρήσει ο συντονισμός δυνάμεων σε όποιο άλλο πεδίο, όπου εξελίσσονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.
Οι υπουργοί Αμυνας εξέτασαν το ζήτημα των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Ειρηνικών Υποδομών - European Peace Facility (EPF), δηλαδή κονδυλίων που θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ (2021 - 2027) για την ενίσχυση ουσιαστικά της πολεμικής μηχανής της ΕΕ, για εγκαταστάσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας - European Defence Fund (EDF), που υποτίθεται είναι για την έρευνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και υπολογίζεται να γίνουν επενδύσεις 13 δισ. ευρώ.
Τα Δυτικά Βαλκάνια προτεραιότητα
Το ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή της ένταξης και της τελευταίας χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως υπογραμμίστηκε από την Φ. Μογκερίνι αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, ενώ παρουσίασε την ΕΕ ως βασικό εγγυητή.
Επί της ουσίας, όλη αυτή η προσπάθεια που και η κάθε αστική τάξη επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά της αποσκοπεί στην ανακοπή της επιρροής άλλων δυνάμεων στην περιοχή, πρωτίστως της Ρωσίας, αλλά και των κινεζικών σχεδιασμών. Και η συμφωνία με ευρωΝΑΤΟική βούλα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, και το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, και τα ανοιχτά σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.
Στο σημείο αυτό ο Ελληνας υπουργός Π. Καμμένος, που στηρίζει όλους τους σχεδιασμούς, επέλεξε να δηλώσει ότι «η αναφορά σε "μακεδονικό έθνος" είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».
Κουβέντα δεν είπε βέβαια ότι η συμφωνία αυτή είναι ευρωΝΑΤΟικής κοπής και ότι ο σχεδιασμός και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών είναι αυτοί που συντηρούν, αναμοχλεύουν και οξύνουν τους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς στα Βαλκάνια, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου