Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τρίζει και καταρρέει το Topkapi πάνω από τα Βυζαντινά ανάκτορα

Τα περίφημα οθωμανικά ανάκτορα του Topkapı της Κωνσταντινούπολης, που κτιστήκαν πάνω από τα βυζαντινά ανάκτορα και όπως αναφέρεται στα θεμέλια τους έχουν θαφτεί πολλά πολύτιμα χαμένα αντικείμενα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και πολλά μυστικά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, βρίσκονται τον τελευταίο καιρό υπό κατάρρευση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου του τουρκικού τύπου...

143707


Η κατασκευή τους χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄. Τα τείχη που περιβάλουν το παλάτι ανεγέρθηκαν περίπου το 1460 και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 1478. Στη διάρκεια του χρόνου, υπέστη...
σημαντικές τροποποιήσεις, επεκτάσεις, αλλά και φυσικές φθορές, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική διαφόρων αιώνων, καθώς νέα κτίσματα προστίθονταν από τους σουλτάνους.


Χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο ήταν ακρόπολη του αρχαίου Βυζαντίου, αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853). Αρχικά γνωστό ως «Νέο Παλάτι» (τουρκ. Yeni Sarayı), έλαβε τη σημερινή ονομασία του κατά το 19ο αιώνα από παρακείμενη ομώνυμη πύλη ]. Είναι μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης που ανήκουν συλλογικά στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

top1

Το τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί ρωγμές σε πολλά σημεία του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ σε υπόγειες αίθουσες η κατάσταση δείχνει πως το πρόβλημα συνεχώς διευρύνεται και ο κίνδυνος της ολικής κατάρρευσης είναι ορατός.

Πολλοί αποδίδουν την κατάσταση σε διάφορες υπόγειες σεισμικές δονήσεις που δεν γίνονται αισθητοί στη επιφάνεια του εδάφους, ενώ άλλοι αποδίδουν το γεγονός σε διάφορους θρύλους που σχετίζονται με τα βυζαντινά ανάκτορα και με θησαυρούς που κρύβονται στα θεμέλια του Τοπκαπί. Ο φόβος της ολικής κατάρρευσης συνδέεται με διάφορες φήμες περί επικείμενου μεγάλου σεισμού και μεγάλη καταστροφή της Κωνσταντινούπολης των χιλιάδων μιναρέδων, που θα επιφέρει καταλυτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου