Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμιος συναγερμός για την Deutsche Bank

Ημέρες κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες βιώνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία με ένα ντόμινο πολύ πιο «συστημικό» από αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008... 

Παγκόσμιος συναγερμός για την Deutsche Bank

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΟΛΗ

Μπορεί η Deutsche Bank να χάσει την αξιολόγηση «επενδυτικού βαθμού» και να εισέλθουν οι τίτλοι της στην... επικίνδυνη περιοχή των «σκουπιδιών» (junk) για 14 δισ. δολάρια; Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο γερμανικός κολοσσός τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται και...
πόσο δικαιολογημένος είναι ο πανικός των επενδυτών;

Είναι δεδομένο ότι στην εποχή μας λίγοι οργανισμοί μπορούν να σπείρουν τον... φόβο και τον τρόμο στις αγορές στο βαθμό που μπορεί να το κάνει η Deutsche Bank. Οι «δουλειές» του γερμανικού τραπεζικού «τοτέμ» σε διάφορα σημεία και αγορές του κόσμου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις «ατασθαλίες» στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την τεράστια έκθεση σε παράγωγα συμβόλαια συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Η DB κατηγορείται ότι υιοθετούσε αμφιλεγόμενες πρακτικές κατά την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Όμως αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές δεν είναι τόσο η ηθική διάσταση της υπόθεσης, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο, αλλά το οικονομικό της κόστος. Τα 14 δισ. δολάρια ισοδυναμούν με τα πρόστιμα που η γερμανική τράπεζα... συνήθως πληρώνει σε τρία χρόνια.

Αν κληθεί να πληρώσει το σύνολο του ποσού – ή ακόμη και το μισό - τότε δεν αποκλείεται οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα. Σήμερα η Deutsche Bank αξιολογείται με «Baa2» από τη Moody' s, απέχοντας 2 μόλις βαθμίδες από την κατηγορία junk. Σύμφωνα με τον οίκο, αν το ποσό που θα πληρώσει η DB είναι τόσο υψηλό που θα πλήξει την κερδοφορία της φέτος και το 2017, τότε δεν αποκλείεται να επηρεαστεί αρνητικά η αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, οι αγορές φοβούνται ότι ο CEO της τράπεζας, John Cryan, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αναλυτές, «η καλύτερη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια μία τράπεζα είναι όταν δεν τα έχει απόλυτη ανάγκη και όχι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο». Πόσω μάλλον στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι επενδυτές αποφεύγουν τους τραπεζικούς τίτλους όπως... ο διάβολος το λιβάνι. Η γερμανική τράπεζα, όμως, δεν απειλείται με bail-in, τουλάχιστον άμεσα. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα δυσκολευτεί να βρει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, αν αποφασίσει να σηκώσει χρήματα από τις αγορές. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στις αγορές, εκτιμάται ότι οι Γερμανοί - και όχι μόνο - δεν θα εγκαταλείψουν ένα από τα σύμβολα της γερμανικής οικονομίας.

Οι ανησυχίες των αναλυτών έχουν να κάνουν περισσότερο με την τρομακτική επιδείνωση του κλίματος, στην περίπτωση κεφαλαιακών περιπετειών της DB, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε κρίση, ενώ οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές τράπεζες έχουν τα δικά τους δυσεπίλυτα προβλήματα. 

Η πιο επικίνδυνη
Μέσα σε τέσσερις μήνες δύο «αρμόδιοι» φορείς έχουν χαρακτηρίσει την Deutsche Bank την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έκρουε τον κώδωνα του… συστημικού κινδύνου, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC)... απεφάνθη ότι η DB βρίσκεται σε χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκονταν οι αμερικανικές τράπεζες λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Απ' ότι φαίνεται, οι αμερικανικές Αρχές δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια στην περίπτωση της Deutsche Bank, καθώς οι υποθέσεις μη συμμόρφωσης είναι αρκετές. Άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Fed έκοψε την DB στα αμερικανικά stress tests τον περασμένο Ιούνιο σχετιζόταν με τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και όχι με την κεφαλαιακή της κατάσταση. Όπως σημειώνουν με νόημα ξένοι αναλυτές, «η γερμανική τράπεζα αρέσκεται να λειτουργεί στα όρια των κανονιστικών πλαισίων».
AdTech Ad

Για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, η διοίκηση της DB έχει καταρτίσει ένα πλάνο συρρίκνωσης το οποίο αναμένεται να «τρέξει» μέχρι το 2020. Με βάση το σχέδιο, η DB θα αποχωρήσει από 10 χώρες, θα μειώσει τις θέσεις εργασίας και θα αναστείλει τη διανομή μερίσματος, σε μια προσπάθεια πλήρους αναδιάρθρωσης. Όμως οι επενδυτές δεν δείχνουν να «συγκινούνται». Η Deutsche Bank έχει χάσει πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή της αξία μέσα στο 2016, ενώ η μετοχή έχει πέσει στα... τάρταρα, αγγίζοντας τα 12,40 ευρώ, από 151,8 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2007!!!

Στη Γερμανία η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι. Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο που συνεπάγεται ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες αναταράξεις, ωστόσο οι ισορροπίες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά λεπτές και κάθε κίνηση έχει τις επιπτώσεις της. Η Ευρώπη παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα τεκταινόμενα λόγω των τραπεζικών προβλημάτων, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέμει, τι άλλο, τις θέσεις δεκάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ της DB σε παράγωγα κάθε είδους. 

Το πρόστιμο μπορεί να κρίνει το μέλλον της;
Τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της DB με τις αμερικανικές Αρχές για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που της έχει επιβληθεί. Αν και οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως θα υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που θα μειώσει τον «λογαριασμό», το τελικό ύψος του προστίμου ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια και κυρίως για το κατά πόσο θα μετριαστούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Deutsche Bank κεφαλαιακή ενίσχυση.
Όπως αναφέρει ο οίκος Moody's σε πρόσφατη ανάλυση του ζητήματος, η Deutsche Bank θα ήθελε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να συμφωνήσει σε μείωση του ποσού, αντίστοιχη με άλλων τραπεζών.

Με βάση το μερίδιο της Deutsche Bank στην αμερικανική αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (RMBS) – το οποίο διαμορφώνεται στο 6,4% - και συγκρίνοντας ανάλογες περιπτώσεις τραπεζών που κατέληξαν σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, η Moody's εκτιμά ότι η γερμανική τράπεζα θα μπορούσε να τα βρει με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην περιοχή των 5,7 δισ. δολαρίων. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό που θα μπορούσε να πληρώσει αν οι αμερικανικές αρχές αντιμετωπίσουν την DB με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά που αντιμετώπισαν αμερικανικές τράπεζες στο παρελθόν.
Όπως εξηγεί η Moody's, στο τέλος του α' εξαμήνου του 2016, η Deutsche Bank διέθετε κεφαλαιακό απόθεμα για την κάλυψη νομικών υποθέσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει διευκρινίσει πόσα χρήματα πηγαίνουν που. Υποθέτοντας ότι η DB μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μισά από αυτά τα χρήματα για τον διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, αν το τελικό πρόστιμο «κλειδώσει» στα 2,75 δισ. ευρώ, τότε οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν, ωστόσο, το ποσό «κλειδώσει» στα 5,7 δισ. δολάρια, τότε η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 2,4 δισ. δολάρια, κεφάλαια τα οποία θα περιορίσουν την κερδοφορία της, σε μία αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική της ικανότητα. 

Η διοίκηση της DB έχει θέσει στόχο την διευθέτηση όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με πρόστιμα και αγωγές καθώς θέλει να εξαλείψει κάθε ανησυχία, όμως στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αναμένεται να βιαστεί. Και αυτό γιατί θέλει να εξασφαλίσει το μικρότερο δυνατό τίμημα, αφού σε άλλη περίπτωση εκφράζονται ανησυχίες για τις πληρωμές ομολόγων μέσα στο 2017. Σύμφωνα με τη Moody’s ακόμη κι αν χρειαστούν επιπλέον 2,4 δισ. δολάρια, η Deutsche Bank διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για να πληρώσει τα ομόλογα συμπληρωματικών κεφαλαίων το 2017. Επίσης, η αξιολόγηση «Baa2» με σταθερό outlook συνυπολογίζει την πιθανότητα ήπιων ζημιών (και σημαντικών δαπανών για νομικές υποθέσεις) το 2016, καθώς και την πιθανότητα περιορισμένης κερδοφορίας το 2017.
Τι θα γίνει όμως αν προκύψουν και άλλες... απροσδόκητες δαπάνες για την Deutsche Bank;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου