Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Παζάρια και εκβιασμοί με τη γλώσσα της νύχτας

Η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, που ολοκληρώθηκε με τους τέσσερις πλειοδότες να δεσμεύονται ότι θα καταβάλουν στο Δημόσιο 246 εκατ. ευρώ, ήταν κατά τα φαινόμενα απλώς η αρχή...
Αποψη

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, άρχισε και η σεναριολογία για την...
επόμενη μέρα στους υπάρχοντες και μελλοντικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα σενάρια κάθε μέρα πληθύνονται και η πραγματικότητα δεν φαίνεται να τα διαψεύδει. Συναντήσεις μεταξύ παλαιών και νέων καναλαρχών προγραμματίζονται και πρόκειται να διεξαχθούν, με τελικό σκοπό όλοι να «χωρέσουν» στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτή η εικόνα δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη για την Ελλάδα.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς πόσοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στα μέχρι πρότινος επιχειρηματικά σχήματα που λειτουργούσαν εντός του αρρύθμιστου καθεστώτος στην τηλεόραση.
Η «θέρμη» τους, ή αλλιώς τα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων που προσφέρθηκαν να καταβάλουν οι διεκδικητές των αδειών, αποδεικνύει το πόση δύναμη έχει η κατοχή μιας τέτοιας άδειας.
Δεν είναι, λοιπόν, λάθος να θεωρούμε ότι η πιο σκληρή παρτίδα «πόκερ» διεξάγεται τώρα, από τη στιγμή που οι πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης άνοιξαν. Τα «πονταρίσματα» σε αυτό το χαρτοπαίγνιο θα εναλλάσσονται με σκληρές «μπλόφες».
Τα δε χρηματικά κέρδη θα τα μαζέψουν κάποιοι εκ των επιχειρηματιών.
Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους; Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους στα κανάλια; Πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον; Θα εντυπωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, που βλέπει επιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εκατομμυρίων, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλουν περικοπές στις επιχειρήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι ότι οι τσέπες τους είναι αδειανές;
Οι τρεις εξουσίες πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η εκτελεστική διενήργησε τον διαγωνισμό. Η νομοθετική οφείλει να συστήσει επιτέλους το ΕΣΡ, ο σχηματισμός του οποίου εμποδίζεται από τη Ν.Δ.
Και η δικαστική να λειτουργήσει υπεύθυνα και να απονείμει δικαιοσύνη.
Τυπικά η πολύφερνη «τέταρτη εξουσία» προορίζεται να ελέγχει τις άλλες τρεις. Και αυτές όμως με τη σειρά τους καλούνται επιτακτικά πλέον να ελέγξουν τη νεότερή τους «αδελφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου