Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Συντάξεις: Οριακά οι πληρωμές στο ΙΚΑ – Ψάχνουν 200 εκατομμύρια ευρώ - Νέες μειώσεις στον ορίζοντα

Έλλειμμα – μαμούθ στο ΙΚΑ που φτάνει τα 1,94 δισ. ευρώ - Ξύνει τον... πάτο του βαρελιού το Ταμείο για να πληρώσει συντάξεις - Νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. Του ΙΚΑ για να βρεθούν τα χρήματα - Έρχονται περικοπές και στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν 266 εκατομμύρια ευρώ...

Συντάξεις: Οριακά οι πληρωμές στο ΙΚΑ – Ψάχνουν 200 εκατομμύρια ευρώ


Είναι η έκτη φορά που το ΙΚΑ εξαναγκάζεται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του καθώς τα έσοδα στα 9,33 δισ. και τα έξοδα στα 11,28 δισ. δείχνουν ... αδιέξοδο. Με το έλλειμμα στα 1,94 δισ. ευρώ το ΙΚΑ αναζητά τρόπο να πληρώσει κανονικά και...
στην ώρα τους τις επόμενες συντάξεις στους δικαιούχους ωστόσο λείπουν 200 εκατομμύρια ευρώ.



Το ΔΣ απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για δανεισμό από το ΑΚΑΓΕ μετά τον σάλο που ξέσπασε και κάπως έτσι, προς το παρόν, οι συντάξεις του Οκτωβρίου είναι στον αέρα.
Νέα συνεδρίαση του ΔΣ θα γίνει όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ωστόσο οι κινήσεις του Ταμείου είναι λίγες. 
Θα πρέπει είτε να βάλει χέρι στα ρέπος που έχει στις τράπεζες, αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, είτε στις καταθέσεις που έχει στις τράπεζες αξίας 698 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο ακόμη και εαν υπάρξει λύση αυτή τη φορά το πρόβλημα απλά θα μεταφερθεί για τον επόμενο μήνα.



Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το ΙΚΑ θα πρέπει άμεσα να πληρώσει χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και 80.000 συντάξεις που αυτή τη στιγμή είναι προσωρινές και θα μετατραπούν σε οριστικές αυξάνοντας έτσι και τα έξοδα για το Ταμείο τότε είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι το ΙΚΑ βαδίζει σε αδιέξοδο.
Όλα αυτά χωρίς να αναμένεται η παραμικρή αύξηση εσόδων. Η μόνη εξοικονόμηση που θα υπάρξει θα είναι εκείνη από τις περικοπές κατά 266 εκατομμύρια ευρώ στις αναπηρικές και της συντάξεις θανάτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου