Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η Τουρκία στοχοποιεί το Πατριαρχείο και το συνδέει με τον Γκιουλέν! Ο ρόλος της Ρωσίας

Σε μερίδα του τουρκικού Τύπου έγινε απόπειρα ενοχοποίησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για δήθεν συνάφειά του με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν... 

Image

γράφει ο Γιώργος Κακλίκης
Πρέσβης επί τιμή

Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι, μετά από τόσους αιώνες συνύπαρξης -προβληματικής και περιπετειώδους- με τον αρχαιότερο θεσμό της Τουρκίας, οι διαμορφωτές της τουρκικής κοινής γνώμης δεν έχουν...
συνειδητοποιήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αμιγώς θρησκευτικό χαρακτήρα και ουδεμία επιθυμεί να έχει σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα. 


Η μέριμνά του περιορίζεται στα καθήκοντα που έχει τόσο ως Αρχιεπισκοπή Κωσταντινουπόλεως όσο και ως ο κορυφαίος θεσμός του Ορθόδοξου κόσμου. Σε περιόδους αναστατώσεων αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. 

Στην κοινωνία, όμως, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, είναι απαράδεκτη μια τέτοια αφελής προσέγγιση. Αν μερικοί προσάπτουν στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας το «αμάρτημα» κάποιας συνάντησης με τον Γκιουλέν, ας ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις πολυάριθμες καθημερινές συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη με επίσημους και μη, κάθε δόγματος και θρησκεύματος. Θα ήταν παράδοξο να χαρακτηρίζεται μεμπτή αυτή η πρακτική όταν πολλοί από τους αξιωματούχους της Τουρκίας είχαν αγαστές σχέσεις με τον σημερινό «δαίμονα» της Τουρκικής Δημοκρατίας. 

Η «είδηση» αποδόθηκε, από την τουρκική εφημερίδα «Αksam», σε άρθρο του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη Arthur Hughes. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε διαρρήδην κάθε τέτοια συγγραφή. 

Ομως, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πραγματική πηγή της «είδησης»: η ρωσική ιστοσελίδα «Oriental Review». Που, προφανώς, εξυπηρέτησε τον στόχο της ενοχοποίησης του Φαναρίου ως… συνεργάτη των ΗΠΑ σε μεθοδεύσεις κατά της Τουρκίας με πραγματικό σκοπό τη σπορά ζιζανίων μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, ενώ, παράλληλα, προσέφερε υπηρεσίες στη Ρωσική Εκκλησία, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει την επιθυμία της να μειώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να εκπληρώσει τον προαιώνιο πόθο της να γίνει η Τρίτη Ρώμη! 

Τα τουρκικά έντυπα που ρέπουν προς τη συνωμοσιολογία όταν υστερόβουλοι προσάπτουν αφελείς μομφές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν θα χάσουν αν δουν τα πράγματα χωρίς τη μεσολάβηση παραμορφωτικών κατόπτρων και αν περιγράφουν την πραγματικότητα ως έχει. Θα συμβάλουν έτσι στην αντικειμενική ενημέρωση του κοινού τους και, κυρίως, στη διαμόρφωση ενός κλίματος χωρίς δυσπιστίες με όσα οφέλη αυτό συνεπάγεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου