Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ισλάμ: Η θρησκεία του μίσους

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν που έχει «εμπλουτιστεί» με την κόντρα για το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα, με τον μεγάλο μουφτή της Σαουδικής Αραβίας να φτάνει στο σημείο να λέει ότι οι Ιρανοί «δεν είναι μουσουλμάνοι»...


Σε εξίσου υψηλούς τόνους η απάντηση της Τεχεράνης, που είπε ότι «ναι, δεν έχουμε σχέση με τον μισαλλόδοξο φανατισμό που...

κηρύσσουν οι ουαχαμπιστές σαουδάραβες».
Το Ριάντ και η Τεχεράνη συγκρούονται εμμέσως στις κυριότερες συγκρούσεις στην περιοχή, πρωτίστως στη συριακή κρίση. Οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ (η σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράν έκλεισε μετά την έφοδο που είχε ακολουθήσει την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη αλ Νιμρ) και οι δύο πλευρές έχουν βάλει στο κάδρο και τη διαμάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κλάδων του Ισλάμ: Το Ιράν θεωρείται «θεματοφύλακας» του σιιτικού Ισλάμ, η Σαουδική Αραβία «θεματοφύλακας» του σουνιτικού Ισλάμ.

Κατά το περυσινό ποδοπάτημα στη Μέκκα, το Ιράν είχε βγει μπροστά κατηγορώντας τις σαουδαραβικές Αρχές για ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Την Κυριακή ξεκινά η φετινή περίοδος προσκυνήματος -στην οποία δεν θα προσέλθουν αυτή τη φορά Ιράνοι- και η Τεχεράνη είχε επαναφέρει το ζήτημα, καλώντας μάλιστα σε «επανεξέταση» του εάν η Σαουδική Αραβία μπορεί να κρατήσει την επιμέλεια των μουσουλμανικών προσκυνημάτων σε Μέκκα και Μεδίνα.

Ανεβάζοντας τους τόνους στη θρησκευτική διάσταση της διαμάχης, ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ αλ Σεΐχ έφτασε στο σημείο, με δύο προτάσεις, να... «αφορίσει» τους Ιρανούς: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι [οι Ιρανοί] δεν είναι μουσουλμάνοι» είπε, «οι κυριότεροί τους εχθροί είναι οι σουνίτες» προσέθεσε.

Τους χαρακτήρισε μάλιστα, επί λέξει, «γιους των μάγων» δηλαδή των ιερέων του Ζωροαστρισμού (της κυρίαρχης στον περσικό χώρο θρησκείας πριν την έλευση του Ισλάμ).

Ο σαουδάραβας μουφτής είχε κληθεί να σχολιάσει σχόλια του ιρανού αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει (εξαιτίας του περυσινού ποδοπατήματος) «δολοφόνους» του Σαουδάραβες, λέγοντας πως «το σατανικό οικογενειακό δέντρο της σαουδαραβικής δυναστείας δεν έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τα ιερά προσκυνήματα».

Τα σχόλια του σαουδάραβα μουφτή προκάλεσαν εκ νέου την άμεση αντίδραση του Ιράν, και μάλιστα από την πολιτική εξουσία. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο twitter σχετικά με την θρησκευτική «αποκήρυξη» των Ιρανών: «Όντως, δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του Ισλάμ των Ιρανών και των περισσότερων μουσουλμάνων και του μισαλλόδοξου εξτρεμισμύ που κηρύσσουν ο ουαχαμπιστής ανώτατος κληρικός και τα σαουδαραβικά αφεντικά των τρομοκρατών», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου