Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Δε βρίσκει έλλειψη σεβασμού ο Ξυδάκης - Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι

Μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να καταδίκασε την πρόκληση Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί για λίγες μέρες η Αγιά Σοφιά αλλά φαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δεν έχει ακριβώς την ίδια άποψη...

Αποστάσεις Ξυδάκη για την Αγιά Σοφιά – Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι

«Το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού» είπε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989, σημειώνοντας πως...

«έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες». Η δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ έρχεται σε αντίθεση με την οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διαβάζεται το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού οπισθοδρομική!


"Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι


Με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, της σημαντικότερης γιορτής των μουσουλμάνων, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να μετατρέψει ουσιαστικά σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καθημερινά να διαβάζεται μέσα στον ναό το Κοράνι.
Αυτό θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου και μάλιστα η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά θα μεταδίδεται καθημερινά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet, στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων.

Φυσικά, στην Τουρκία επικρατεί... ενθουσιασμός που πρώτη φορά γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ. Σε συνέντευξή του στο TRT Diyanet (κανάλι που μεταδίδει την ανάγνωση από τον αρχιμουφτή στην Αγιά Σοφιά) δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και υποστήριξε ότι υπάρχει και σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας. "Εδώ είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν μεγαλώσει πολλοί επιστήμονες, πολλοί διανοούμενοι, πολλοί μεγάλοι άνθρωποι", φέρεται να δήλωσε.
Οι Τούρκοι θεωρούν σημαντικό χώρο την Αγιά Σοφιά, καθώς λειτούργησε ως τζαμί για 482 χρόνια μετά την Άλωση, μέχρι που ο Κεμάλ Ατατούρκ τη μετέτρεψε σε μουσείο. Και μουσείο, καθώς και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παραμένει έως σήμερα.

Κατά καιρούς ακραίοι ισλαμιστές απαιτούν να μετατραπεί ξανά σε τζαμί αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου και είναι δεδομένο πως θα προκαλούσε παγκόσμιες αντιδράσεις.

Με πληροφορίες και από mignatiou.com

Σχετικό για την εξωτερική πολιτική...

Στο μικρόφωνο... Κ. Κυριακόπουλος - Γ. Ιεροδιάκονος (ολόκληρη η εκπομπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου