Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - Η προσκυνημένη κυβέρνηση κουκουλώνει το ζήτημα αντί να το θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στείλει στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή αξίωση για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα, χτες, από τα όσα ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών... 

Αποτέλεσμα εικόνας για γερμανικεσ οφειλεσ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν κληθεί Ελληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα όσα διαδραματίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο γι' αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τρ. Μηταφίδης, στη βάση της γνωστής μέχρι τώρα τακτικής της κυβέρνησης, αυτή της κωλυσιεργίας, έκανε λόγο για...

οργάνωση μίας «εξωστρεφούς δράσης» για «διεθνοποίηση του ζητήματος», τη διοργάνωση «διεθνούς συνεδρίου» κ.ο.κ. Παίρνοντας την «πάσα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι όχι μόνο συμφωνεί να «υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης, διεθνοποίησης του θέματος», αλλά πρότεινε να γίνει προσφυγή σε «ειδικούς του θέματος, ιστορικούς και άλλους νομικούς από άλλες χώρες» και πάει λέγοντας. Οσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζει το Ευρωκοινοβούλιο τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, είπε ότι δεν διαμορφώνεται «κλίμα συμπαράστασης», «διότι βρεθήκαμε μπροστά στο επιχείρημα ότι αυτό είναι ένα διμερές θέμα και, επομένως, δεν το γνωρίζουμε, δεν πιστεύουμε ότι είναι στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου». 


Την υποκρισία της κυβέρνησης ανέδειξε το ΚΚΕ 
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, επισήμανε ότι η ΕΕ έχει τοποθετηθεί στο θέμα από τις 18/2/2015, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στην Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, είπε ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ. «Η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε, «πάνω σε αυτή τη δήλωση δεν είπε κουβέντα». Πολύ περισσότερο, εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έχει ζητήσει από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να πάρουν θέση για το θέμα μετά από σχετική Αναφορά που έστειλε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Δεν έχει απαντήσει ενώ γνωρίζει ότι η Επιτροπή έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει την υπόθεση της Αναφοράς το Σεπτέμβρη! «Βεβαίως», πρόσθεσε, «και να γίνουν και συνέδρια και να αναδειχθεί το θέμα διεθνώς σε κάθε ευκαιρία», αλλά «έχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σιωπά». 

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημα καμία θέση μέχρι τώρα επισήμανε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς. Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπενθύμισε ότι πριν από 4,5 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως καλεσμένος της Επιτροπής, «επανέλαβε το ίδιο, που έλεγαν και οι προηγούμενοι, ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να έχουμε αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι εδώ «υπάρχει ένα ερώτημα και για το ρόλο της ίδιας της Επιτροπής». Πρόβαλε την ανάγκη, «άμεσα και γρήγορα, να απαιτήσουμε να έρθει ο υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή, να κάνουμε μια καθαρή και ειλικρινή συζήτηση, για να δούμε εάν η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή, που εξέφρασε πριν 4,5 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί τότε δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες που γίνονται».

Σχετικό μας άρθρο...

Η φασιστική Γερμανία απειλεί - Η απάντηση πρέπει να είναι επιθετική και άμεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου