Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αν οι απειλές κάμψουν τους Βρετανούς η Ελλάδα τελείωσε

Yπάρχει η εντύπωση πως τo Brexit θα στριμώξει την Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Αυτό είναι πιθανότατα λανθασμένος υπολογισμός...


του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, σε πρώτη φάση, θα προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματαγορές, πολιτική κρίση εντός της ΕΕ και θα ενισχύσει σοβαρά τη γαλλική και γερμανική δεξιά, καθώς και...
το ευρύτατο αντιευρωπαϊκό μέτωπο. Η πιο σοβαρή όμως συνέπεια θα είναι η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών τάσεων μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία υπηρετώντας πιστά την γραφειοκρατία των Βρυξελλών θεωρείται - εξαιτίας του ακραίου φεντεραλισμού της που την ταυτίζει με τους νεοφιλελεύθερους - συνένοχος στην πολιτική αφαίρεσης κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα ευρωπαϊκά έθνη.
Ωστόσο, αυτές οι συνέπειες αναφέρονται στις διεθνείς εξελίξεις και έχουν ελάχιστη ή καμία επίπτωση στο ελληνικό ζήτημα, το οποίο παραμένει μια ειδική περίπτωση. Η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως ακριβώς το ζητάνε οι δανειστές και για το λόγο αυτό υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και στήριξη από την αμερικανική πλευρά.
Ένα brexit δεν πρόκειται να διαταράξει καθόλου αυτήν την σχέση. Αντίθετα, θα ενισχύσει τις τάσεις συσπείρωσης εντός της ΕΕ και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστεθεί σε ένα brexit μια σύγκρουση για την Ελλάδα. Να το πούμε απλούστερα, μετά από ένα brexit η κυβέρνηση θα πάρει και άλλη παράταση ζωής, καθώς είναι απίθανο μέσα στο φθινόπωρο να την στριμώξουν με απαιτήσεις μέτρων. Το πιθανότερο είναι, μετά από τη βρετανική θύελλα, πως θα ακολουθήσει νηνεμία για μερικούς μήνες τουλάχιστον, σε όλη την ευρωπαϊκή ζώνη.
Όμως, το brexit δεν πρόκειται μάλλον να έρθει, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, διότι φαίνεται πως κάμπτεται ακόμη και ο αγγλικός λαός απέναντι στην πανίσχυρη παγκόσμια πολιτικο -οικονομική ελίτ που απειλεί θεούς και δαίμονες, ζητώντας πλήρη παράδοση των Άγγλων. Και εάν το brexit δεν έρθει, τότε Γερμανοί και Γάλλοι όχι μόνον θα συνεχίσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους, αλλά θα απαιτήσουν πιστή εφαρμογή, κατά γράμμα συμμόρφωση στο πρόγραμμα, δηλαδή, μέτρα προσαρμογής στη βέβαιη δημοσιονομική εκτροπή που επέρχεται τον Σεπτέμβρη. Ήδη, το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει, πως εάν δεν γίνει κούρεμα, θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η λήψη μέτρων περιστολής δαπανών άμεσα, δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων και πιθανόν απολύσεις, εκτός της πλήρους απελευθέρωσης στην αγορά εργασίας. Εάν δεν γίνει κούρεμα, που δεν θα γίνει φυσικά.
Λύνοντας το ζήτημα της Βρετανίας, ο γαλλογερμανικός άξονας θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως πρόβλημα διαχειριστικό, όχι ως πολιτικό ζήτημα. Εδώ υπέκυψαν οι Άγγλοι, θα τους τρομάξουν οι Έλληνες;
Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύει στο brexit, εάν θέλει διατήρηση του πολιτικού προβλήματος εντός της ΕΕ και επομένως διατήρηση της πολιτικής αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος. Εάν οι Βρετανοί μείνουν, τότε ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου