Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Βούτσιτς και Θάτσι «ψήνουν» συμβιβασμό

Με παράλληλες συνεντεύξεις και δηλώσεις τους σε ΜΜΕ οι Πρόεδροι Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι (πρώην ηγέτης του OΥΤΣΕΚΑ) προσπάθησαν χτες Πέμπτη να προετοιμάσουν το έδαφος για «έντιμο συμβιβασμό» ενόψει των παζαριών που θα ξεκινήσουν (άγνωστο πότε ακριβώς) με στόχο την τελική συμφωνία «ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων... 
Αποτέλεσμα εικόνας για Βούτσιτς και Θάτσι
Που ανάμεσα στα άλλα θα νομιμοποιήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ πριν από 20 χρόνια με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών ως...

ανάχωμα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων ανταγωνιστών.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «espreso.rs», υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα του σε νέα τραγωδία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως το «στρατηγικό ζήτημα για το Κοσσυφοπέδιο» είναι πως «πρέπει να υπάρξει ειρήνη και πως ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη λύση από μία συμφωνία». Οταν ρωτήθηκε τι συμφωνία έχει κατά νου, ο Βούτσιτς απάντησε: «Οποιοδήποτε είδος γίνει αποδεκτό από Σέρβους και Αλβανούς και φέρει ειρήνη». Οι κινήσεις του Βούτσιτς ωστόσο βρίσκουν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησής του (ο υπουργός Αμυνας, Α. Βούλιν, κατηγόρησε ανοιχτά την ΕΕ ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν αντιδρά στα σχέδια για τη μεγάλη Αλβανία μέσω του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Καινοτομίας, Ν. Πόποβιτς) όσο και στην αντιπολίτευση που θέλει να διατηρηθούν πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.
Χτες επίσης, ο Πρόεδρος του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι,μιλώντας στην ημερήσια εφημερίδα της Πρίστινας, «Epoke e Re», δήλωσε ότι μία μελλοντική συμφωνία με τη Σερβία «θα πρέπει να δώσει σε όλες τις πλευρές την αίσθηση της νίκης, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Σερβία και τη διεθνή κοινότητα». Το κλειδί, όπως τόνισε, σε μία τέτοια συμφωνία θα είναι «η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από τη Σερβία» και η ένταξή του στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ζητώντας να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των παζαριών και οι σερβικές περιοχές της νότιας κοιλάδας του Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγιάνοβατς, όπου διαβιώνει αλβανική μειονότητα. Εκτίμησε μάλιστα πως είναι «ενθαρρυντική» η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για συμφωνία έως την άνοιξη σε επιστολή που απέστειλε λίγο μετά τα μέσα Δεκέμβρη τόσο στον ίδιο, όσο και στον Σέρβο Πρόεδρο.
  • Εφετείο της Πρίστινας αποφάσισε χτες την παράταση της κράτησης, έως τις 23 Φλεβάρη, των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Ντράγκισα Μάρκοβιτς, Νεντέλικο Σπασόγεβιτς και Μάρκο Ρόσιτς, που θεωρείται πως ενέχονται στην περσινή δολοφονία του Σέρβου Κοσσοβάρου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς. Εισαγγελέας της Πρίστινας θεωρεί τους τρεις Σέρβους υπόπτους μέλη «εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου