Ο Βρετανός νέος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ δίχως συμφωνία σε περίπτωση που το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Γενάρη...
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία, σε μια περίοδο κατά την οποία η βρετανική λίρα εξακολουθεί να χάνει την αξία της σε σχέση με το δολάριο, αυξάνοντας τα κέρδη των Βρετανών εξαγωγέων.
«Η αποχώρηση δίχως συμφωνία θα είναι πιο πιθανή αν οι...
βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία για το Brexit», υποστήριξε ο υπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Daily Express», επιμένοντας ότι το σχέδιο συμφωνίας που πέτυχε η πρωθυπουργός «είναι η μόνη συμφωνία στο τραπέζι». Την επόμενη βδομάδα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να τους προετοιμάσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο προκάτοχος του Μπάρκλεϊ, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε άρθρο του στην «Telegraph» κάλεσε την πρωθυπουργό να καθυστερήσει κι άλλο την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, πιστεύοντας ότι «όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόσο πιθανότερη γίνεται μια καλή συμφωνία». Υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΕ ανησυχεί για τον κίνδυνο να μην καταβληθεί από το Λονδίνο το ποσό των 39 δισ. δολαρίων, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για το «διαζύγιο».
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από τη Σιγκαπούρη όπου βρισκόταν, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Μέι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο: «Οταν η Τερέζα Μέι επιστρέψει με τις εγγυήσεις που ζητεί από την ΕΕ ότι η συμφωνία που είναι πάνω στο τραπέζι δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στο να παγιδευτούμε μόνιμα στην τελωνειακή ένωση (...) θα βρει τρόπο να εγκριθεί αυτή η συμφωνία από το Κοινοβούλιο». Για τη δε πιθανότητα να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, για τη συμφωνία, ο Χαντ υποστήριξε ότι αυτό «θα έβλαπτε τη δημοκρατία» και ότι οι συνέπειες που θα είχε για την κοινωνία το ενδεχόμενο μη αποχώρησης από την ΕΕ θα ήταν «καταστροφικές».
Τόνωση της γερμανικής οικονομίας βλέπει ο Αλτμάιερ
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» εκτίμησε πως το Brexit εγείρει «πολλούς κινδύνους» μεν, αλλά η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να τονώνει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.
Παραδέχτηκε ότι το Brexit, οι διεθνείς εμπορικές συγκρούσεις και οι μεταβολές στην αυτοκινητοβιομηχανία επιβράδυναν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018, παράλληλα όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το γερμανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί για δέκατη συναπτή χρονιά το 2019. Οι προοπτικές για τη συνέχιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συνέχισε, θα εξαρτηθούν από το αν η γερμανική βιομηχανία θα μπορέσει να αξιοποιήσει πολλά υποσχόμενα νέα πεδία, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η τεχνητή νοημοσύνη.
Την ίδια στιγμή, ο Αλτμάιερ προειδοποίησε για τους «κινδύνους» που εγείρουν για τη γερμανική οικονομία η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και το Brexit, καθότι πολλές εταιρείες «δεν έχουν κάνει επαρκείς επενδύσεις» για την επέκταση της παραγωγής τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο τον νέο νόμο για τη μετανάστευση, ούτως ώστε να μειωθεί η «έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου